Itt a következő MLM (Ponzi) gyanús projekt, ami vészesen terjed Magyarországon

Kénytelenek vagyunk sajnos egy újabb Ponzi gyanús projektre felhívni a figyelmet, mivel több kisebb magyar YouTube-influenszer személyiségnél is bizonyítékot találtunk rá, hogy hirdetik. A Safir International nevű piramis-gyanús projekt mögött álló személy(ek) kiléte ismeretlen, csak egy dubaji iroda elérhetősége van feltüntetve a safir.com oldalukon. A BehindMLM augusztusi cikke szerint Dubaj egyike a kriptovaluta piramisjátékokban utazó csalásoknak. Ezt korábbról mi tanúsítani tudjuk, hiszen a magyar eredetű Firstcoin projekt, aminek tulajdonosai állítólag 100 millió dollárnyi ügyfélpénzzel léptek meg, szintén Dubajban rendelkeztek székhellyel.

A Safir honlapján az egyetlen feltüntetett termék egy Zeniq nevű kriptovaluta, ami se a CoinMarketCap se a CoinGecko indexoldalon nincs listázva, illetve nincs tudomásunk róla, hogy egyetlen valamirevaló tisztességes kriptovaluta tőzsde is listázná.

A Zeniq és a Safir International mögötti személy az osztrák Erwin Dokter, aki magát az Instagrammján volt profi úszóként titulálja. Dokter áll a Juwelis Digital nevű megint csak semmitmondó 2020-ban indult és ugyanazon évben földbe állt coin mögött is.

A Zeniq Technologies felettébb meggyőző csapata

Habár a safir.com oldalát 2002-ben regisztrálták, a nyilvános host adatok alapján a domain név regisztráció 2020 januárban frissítésre került. Ezzel szemben a Zeniq weblapja vadiúj, 2021 elején került regisztrálásra. Dokter egyébként állítások szerint Dubajban él, és onnan irányítja a Zeniq és Safir cégeket.

Miért MLM (Ponzi) gyanús a Safir és a Zeniq?

Elsőként a Safir honlapon nem találni decens általános szerződési feltételeket, egyáltalán nem derül ki a főoldalról, hogy most mit is árul, mit is csinál a cég, azon túl, hogy min. 100€ kezdőtőke befektetéssel lehet beszállni a Zeniq coinba, – egy olyan kriptovalutába, amivel nem kereskednek egyetlen kriptotőzsdén sem – és ez a befektetés csakis meghívásos alapon működik. Tehát újra: a Safirnak úgy lehet valaki tagja, ha egy meglévő tag (közvetítő) meghívja és minimum 100€-ért vásárol Zeniq coint. A befektethető fiat összeg természetesen a csillagos ég és a lenti listát elnézve, a Zenix Coin egységára 1498 (!!!) euróra jön ki, ami vicckategória ez esetben, hiszen egyetlen valamirevaló szabadpiaci körülmények között működő kriptotőzsde se listázza. Voltaképp értéktelen 5 euróból Ethereum blokkláncon legyártott tokeneket sóznak rá a delikvensekre.

 • 1/32 Zeniq Coin befektetési pozíció = 100 EUR
 • 1/16 Zeniq Coin befektetési pozíció = 150 EUR
 • 1/8 Zeniq Coin befektetési pozíció = 250 EUR
 • 1/4 Zeniq Coin befektetési pozíció = 450 EUR
 • 1/2 Zeniq Coin befektetési pozíció = 800 EUR
 • 1x Zeniq Coin befektetési pozíció = 1498 EUR
 • 2x Zeniq Coin befektetési pozíció = 2950 EUR
 • 4x Zeniq Coin befektetési pozíció = 5800 EUR
 • 8x Zeniq Coin befektetési pozíció = 11,300 EUR
 • 16x Zeniq Coin befektetési pozíció = 22,000 EUR
 • 32x Zeniq Coin befektetési pozíció= 43,500 EUR
 • 64x Zeniq Coin befektetési pozíció = 86,000 EUR
 • 128x Zeniq Coin befektetési pozíció = 168,000 EUR
 • 256x Zeniq Coin befektetési pozíció = 330,000 EUR

Ez lenne az egyik ok az átverés gyanújára. A másik pedig a többszintes közvetítőrendszer (MLM), amit a piramisjátékok előszeretettel alkalmaznak.

Nem kevesebb, mint 17 közvetítői rang van a Safir International kompenzációs tervében! Még a legmérgezőbb piramisoknál is ki szokott fulladni tízben, a normál kriptovaluta váltók, tárcaszolgáltatók legrosszabb esetben kétszintes affiliate programokkal rendelkeznek.

Lássuk a rangokat tehát:

 • New – regelj és fektess be Zeniq coinba
 • New Plus – generálj 100 EUR downline (az az, akit meghívtál szintén vegyen 100 euróért Zeniq-et) befektetést
 • Starter – hívj meg két főt a Safir International projektbe és generálj 1500 EUR downline befektetést
 • Starter Plus – itt már 5 fő legyen alattad és azok min. 5000 euróért vegyenek a kétes coinból
 • Ruby – erre hét fő meghívása után jogosultak a tagok 10,000 EUR befektetéssel
 • Double Ruby – 12 fő meghívása és 20,000 EUR együttes befektetés
 • Sapphire – meglegyen a min. 12 fő alattad, 100,000 EUR befektetéssel
 • Double Gold Diamond – és végül a sor végére érve: legyen min. 19 meghívottad és generálj 50 millió eurós befektetést a meghívottakon keresztül

Nincs meghatározva, hogy ki hány embert hívhat meg, kvázi a végtelenségig mehet a játék azzal, hogy a meghívott is annyi meghívottat hív meg, amennyit akar.

A Safir multilevel mivoltát bizonyítja a fenntarthatatlannak tűnő kifizetések a közvetítőknek. Itt most csak pár példát ragadunk ki a kompenzációs programjukból.

Ha egy első szintű közvetítő meghív egy új személyt, az második szintű közvetítője lesz az eredeti meghívónak, majd ha ez a 2-es szintű meghív valakit az az első szintű 3. szintű közvetítőjévé válik és így tovább a piramis aljáig.

 • a New státuszú közvetítők a meghívottjuk befektetésének 9%-át kapják első szinten
 • a New Plus és Starter közvetítők 9% -ot kapnak az első szintű és 8%-ot a második szintű meghívottjuk után
 • Starter Plus-nál 9% az első szintű, 8% a második szintű 2 és 7% a harmadik szintű meghívottak után
 • és ez így megy tovább egészen Double Gold Diamond nagyon korai ponzizókig ahol már:
 • a Double Gold Diamond rangú tagok 9%-át kapják az 1., 8% a 2., 7% a 3., 6% a 4., 5% az 5., 4% a 6., 3% a 7., 2% a 8., 1% a 9 – 13. és 2% a 14 – 15 szintű meghívottak után

Magyarán, anélkül hogy túlragoznánk és még több értékes pixelpontot pazarolnánk a Safir International és a Zeniq Coin elemzésére: a két projekt maximálisan kimeríti a kriptovaluta piacon amúgy burjánzó (lásd D.AI.SY-t még) MLM-piramis-ponzi projektek összes karakterisztikáját.

A projektnél nincs ismert, magas reputációjú kontroll, audit, a coin nincs egyetlen ismert kriptotőzsdén se listázva, tehát a Zeniq árfolyamát az alapítók önkényesen, hasraütésszerűen határozták meg. Hasznossága a coinnak egyenlő a nullával, azt bizonyítja a részletes közvetítői jutalmazás is, hiszen azon van a hangsúly. Ugyan a coint bányászni is lehet, de azt is csak úgy, hogy leperkálsz ~2000 eurót. Tehát nincs szükség drága hardverek beszerzésére, vagy technikai szakértelemre, csak fizess be még extrába 2000 eurót és bányássza a géped a webirodában a scamcoint.

Még egy fontos adalék: a Zeniq és a Safir hagyományos értelemben pénzügyi szolgáltatónak minősül, feltehetően még a laza dubaji pénzügyi standardok értelmében is, ami annyit jelent, hogy a projektnek nyilvánosan hozzáférhető auditon kellett volna átesnie, és időközönként publikálnia kellene a pénzügyi eredményeit. Zéró ilyet találni a honlapokon.

Félünk, hogy ebből a projektből is egy brutál nagy exit átverés lesz, és a piramis csúcsán lévő személyek (nem az Erwin Dokter, ő csak egy kirakatbábú), extra pár millió euróval a zsebükben, boldogan szürcsölik tovább a vodka martinijüket Dubajban és közben a legújabb ponzijukat tervezik. Hiszen a cirkusz nem állhat meg, van még bőven hiszékeny, hinni akaró személy a világon, akit le lehet húzni, a helyi MLM-kiskatonák bevarázsolásáról nem is beszélve.