Saját token kibocsátást tervezi a SIX svájci értéktőzsde

Svájc vezető részvénytőzsdéje, a SIX saját token kibocsátását tervezi, mellyel hagyományos pénzügyi eszközöket tud majd tokenizálni.

Thomas Zeeb, a Finews híroldalnak adott interjújában hintette el, hogy a SIX tervezett digitális eszköztőzsdéjével egyetemben egy natív tokent is kibocsáthatnak egy “elsődleges digitális értékesítés” (Initial Digital Offering – IDO) formájában. A tervezett indulás 2020-ban várható, a teszteket pedig még a nyáron befejezik.

Zeeb hozzátette:

“Több szervezetünk is van, mely tokenizált struktúrájú terméket akar indítani, ingatlanalapok és így tovább. De lehet akár egy saját IDO-nk. Hogy mivel kezdünk, lehetnek garanciák, strukturált termékek, alapok, az mind az ügyfeleinken múlik. Pillanatnyilag ezt véglegesítjük a felhasználó-tulajdonosainkkal.”

A vezető egyben azt is hozzátette az interjúban, hogy az IDO hasonlóképp fog felépülni, mint egy nyilvános IPO részvénykibocsátás.

A végeleges indulás 2021-re várható, miután a SIX Digital Exchange (SDX) fejlesztése befejeződött és a tokenizált hagyományos értékpapírok és kötvények, fix kamatozású termékek és alapok szabályozói keretrendszere is elfogadásra kerül.

“Talán egy napon a token fogja felváltani a részvényt,” véli optimistán Zeeb.

Nem mindenről, ami kriptó vélekedik ilyen pozitívan a SIX felsővezető. A svájci tőzsde nem tartja üdvösnek a kriptopénzek anonim természetét és a megfelelési kockázatok is nagyok. “Ahogy jelenleg a bitcoin kereskedik, az nem felel meg az SDX kritériumainak,” írta Zeeb.

A pletykák szerint a SIX hét számjegyű összeget kíván költeni az SDX fejlesztésére és mellette több mint 30 főállású alkalmazottal számol 2019 végére. A teljes alkalmazotti létszám induláskor 100 fő körül lehet. A platform fejlesztését az R3 Corda Enterprise blokklánc platform szolgáltatóval közösen végzi.

A részvénytőzsde múlt év júniusban jelentette be, hogy egy szabályozott digitális eszköztőzsdét tervez elindítani, ahol tokenizált részvényekkel és más kereskedhető eszközökkel (akár művészeti tárgyakkal is) lehet majd kereskedni.

A SIX részvénytőzsde Európa egyik legnagyobb börzéje. 2018-ban a nyeresége elérte a 2.88 milliárd svájci frankot. Pixelidőkor a honlapja alapján 2 594 főt foglalkoztatott 20 országban és adatbázisában 32.4 millió pénzügyi eszköz adata található meg.

Kövess minket Facebookon és Twitteren is. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük