Salvador a bitcoin nyereséget állatkórház építésére fogja fordítani

Salvador elnökének furcsa ötlete támadt a bitcoin elköltésére. Nayib Bukele, aki szeptember 7-én törvényes fizetőeszközzé tette a bitcoint az országban, a Twitteren azt írta, hogy az ország bitcoin alapjának 4 millió dolláros többlete keletkezett a kriptovaluta szárnyaló árfolyamának köszönhetően.

A bitcoin árfolyama csak az elmúlt héten 15,6%-ot emelkedett. Sajtóidőben 56 812 dolláron kereskedtek vele – május óta a legmagasabb értéken.

Bukele elmondta, hogy a pénzt egy állatkórház építésére fogják fordítani, és egy látványtervet tett közzé a közösségi médiában a nagyszabású projektről.

Az elnök hozzátette, hogy az állatkórház 128 sürgősségi ellátásra is képes lesz.

Salvador az első ország a világon, ahol a bitcoin törvényes fizetőeszközként használatos. A törvény Bukele ötlete volt, amiért kapott hideget-meleget. Bukele korábban nagyon népszerű volt Salvadorban, főleg azért, mert a bűnözés csökkent az országban, mióta átvette a hatalmat – korábban Salvador a világ legveszélyesebb országai közé tartozott. Az új bitcoin-törvény azonban eléggé megtépázta népszerűségét. A múlt hónapban salvadoriak ezrei vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a bitcoin bevezetése ellen.

A kriptoközösség egy része – különösen a bitcoinban erősen érdekeltek – dicsérte Bukele-t az új törvényért, míg több intézmény, úgy mint a Világbank is azt mondták, hogy a kriptovaluta számtalan problémát fog okozni a gazdaságilag amúgyis megroggyant országnak.

A kriptoközösségben nem mindenki tartja Bukele-t zseniálisnak. Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója pénteken a Redditen kifakadt. Azt írta: “A vállalkozások számára kötelezővé tenni egy adott kriptopénz elfogadását ellentétes a szabadság eszméivel, amelyek állítólag olyan fontosak a kriptotérben”.

Buterin bejegyzésében hozzátette: “Ez a taktika, hogy egyszerre több millió emberre kényszeríti rá a BTC-t Salvadorban, szinte semmilyen előzetes felvilágosításra tett kísérlet nélkül, meggondolatlan, és azt kockáztatja, hogy sok ártatlan embert meghekkelnek vagy átvernek.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük