Salvador ismét bitcoint vett, eközben beindított 200 BTC ATM-et

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Salvadorban már több mint 200 bitcoin ATM-et telepítettek, ami segíthet a kriptovaluta mihamarabbi tömeges elfogadásában. A kormány eközben kihasználva a bitcoin áresést, ismét bevásárolt a digitális eszközből.

A Coin ATM Radar adatai azt mutatják, hogy a legtöbb bitcoin ATM-et működtető országok ranglistáján Salvador elfoglalta a harmadik helyet az Egyesült Államok és Kanada után. Összességében Salvador birtokolja a világ összes bitcoin automatáinak 0,7%-át. Az Egyesült Államok és Kanada vezet 86,4%-kal, illetve 6,6%-kal.

Az országnak fel kell fejlesztenie a bitcoin infrastruktúráját miután bejelentette, hogy a BTC törvényes fizetőeszköz lesz. Az ATM-ek telepítése mellett a kormány beindította a Chivo tárcaalkalmazást is, hogy a tranzakciókat zökkenőmentesebbé tegye.

De a rendszer ezen változtatásai ellenére az átállás korántsem zökkenőmentes. Jelentések szerint több ATM-et tönkretettek a helyiek, akinek nem igazán tetszik Bukele elnök bitcoin iránti rajongása. Az egyik fő probléma, amit mind az ellenzéki párt tagjai, mind a polgárok a bitcoinnal kapcsolatban felvetnek: a volatilitás. Az országban sokan például a bérkifizetésekre hívták fel a figyelmet, amelyeket súlyosan érinthet a kriptoeszköz áringadozása. Bukele kijelentette, hogy a bitcoin használata opcionális, ami egyeseket némileg megnyugtatott, mások ugyanakkor kategorikusan nemet mondanak a digitális pénzre.

Egyelőre nem világos, hogy ez a lépés, amely az első ilyen jellegű lépés, milyen hatással lesz az országra nemzetközileg. Más nemzetek már most figyelemmel kísérik az eseményeket alakulását, még akkor is, ha soha nem lelkesedtek a bitcoin legalizálásáért.

Salvador az úttörő

Ha azt mondjuk, hogy Salvador döntése a bitcoin legalizálásáról ellentmondásos, nem mondunk újat. Míg a piac lelkes hívei ujjongtak a lépésért, intézményi szinten az ország egy rakás kritikát kapott. Legutóbb egy el salvadori bíróság kezdte el vizsgálni a kormány bitcoin vásárlását.

A kritika bizony gyorsan érkezett több oldalról, többek között a pénzügyi ügyeket szabályozó nemzetközi szervek részéről is. A Nemzetközi Valutaalap közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a lépéssel kapcsolatban makrogazdasági és jogi kérdések merülnek fel. A Világbank egyenesen azt állította, hogy megtagadja a támogatást az országtól, tovább fokozva ezzel annak gondjait.

Ez azonban nem akadályozta meg a kormányt abban, hogy eltökélten végigvigye terveit, és Bukele reméli, hogy kriptovállalkozások és befektetők ezreit vonzza ezzel az apró országba. Kijelentette, hogy a külföldiek mentesülnének a bitcoinból származó nyereségük után fizetendő tőkenyereségadó alól, emellett állandó tartózkodási engedélyt is kaphatnának.

Közben a kormány aktívan bitcoint vásárol. Hétfőn Bukele elnök azt írta a Twitteren, hogy a bitcoin jelenlegi árfolyam esését kihasználva újabb 150 BTC-t vásárolt az ország, így Salvador már 700 bitcoinnal rendelkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.