Marshall-szigetek kriptovalutára váltja az ország hivatalos pénznemét, az amerikai dollárt

A marshall-szigeteki szuverén (SOV), az óceániai szigetország nemzeti digitális valutájaként beharangozott fizetőeszköz, az Algorand blokkláncát használná kibocsátására.

A hírt még hétfőn az SFB Technologies, SOV megvalósításával megbízott technológiai szolgáltató jelentette be. A nyilatkozatból kiderül, hogy az Algorandot egy alapos piackutatás után választották. Szerintük az Algorand biztonságos és elégségesen méretezhető ahhoz, hogy a SOV-ot megfelelő módon ki lehessen bocsátani.

“Az Algorand-protokoll egyik erőssége a működés sebessége, az ügyletek nemcsak gyorsak, hanem abszolút véglegesek is” – magyarázta az Algorandtól Sean Ford egy CoinDesk interjú során.

Az Algorandot Silvio Micali, az MIT professzora találta ki. Proof-of-stake protokollú, könnyen skálázható hálózat, ami nem lehet forkolni és mentes az irányítási problémáktól, ami például a Steemit esetében is tapasztalható. Tavaly nyáron 60 millió dollár tőkebefektetést kapott a projekt ICO-ja során és a hírek szerint egy izlandi e-pénz vállalkozás már használja blokkláncosított fiat pénzek kibocsátásához.

A marshall-szigeteki szuverénhez az Algorand az alaptechnológiát, a kibocsátást és karbantartást biztosítja. A vállalat technikai támogatást is nyújt a pénznem bevezetése után, biztosítva, hogy folyamatosan megfeleljen az ország követelményeinek.

A SOV nem publikus blokkláncon fog futni, hanem egy engedélykötelesen, ezzel a marshall-szigeteki központi banknak és kormánynak nagyon rálátása lesz a hálózatra. Értékét az amerikai dollárhoz rögzítik és az éves inflációja 4%-ra lesz beprogramozva.

A Marshall-szigetek már 2018-ban nemzeti kriptopénz ötletet dédelgetett. Az elnök és kormánya feltett szándéka, hogy saját fizetőeszközt bocsásson ki, ami felváltaná az amerikai dollárt, mint hivatalos pénz.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük