Sokak szerint a kripto az aranystandard helyébe fog lépni

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az aranystandard az a monetáris rendszer, amelyben az ország valutájának értéke megegyezik az arany törvényben rögzített bizonyos mennyiségével. Ugye ezzel a problémát az jelenti, hogy mindenkinek bíznia kell benne, hogy a kezében tartott papírpénzt bármikor képes lehet aranyra váltani. Csak hát már láttuk ezt többször a világtörténelemben, hogy nem így van, 1933-ban például az amerikai dollár 70%-át elveszítette értékének az arannyal szemben. A kriptok világában elvileg megvan a lehetőség arra, hogy ezt a problémát megoldja, hiszen a pénzt virtuális aranyra, tehát bitcoinra lehet cserélni. Ehhez pedig nem kell se bank, se már központi intézmény.

Az aranystandard már a múlt – a kriptoké a jövő

És bár most nem annyira tűnik így a rengeteg spekuláció miatt, előbb-utóbb arra számít az iparág, hogy a kriptovaluták stabilabbak és megbízhatóbbak lesznek, mint a hagyományos pénz. Mert bár az aranystandard egy nagyszerű elmélet és működnie is kellene, egyrészt nem lesz olyan könnyű bemennünk a bankunkhoz, hogy bizonyos összegű készpénzért aranyat adjanak nekünk. Másrészt komoly bizalomra épül a rendszer, hiszen el kell hinnünk, hogy a kezünkben tartott pénz mögött van valahol valamennyi arany. Kétkedni pedig van okunk, hiszen mi történt az 1933-as nagy gazdasági világválság idején? Az emberek tömegével szerették volna az értéktelen dollárjukat aranyra váltani, de sikertelenül. A bankok összeomlottak, az amerikai elnök pedig bezáratta őket. Az emberek pedig ott álltak elárulva és nézhették, ahogy életük munkája teljesen értéktelenné válik.

Erre lenne a válasz a kriptoszektor, hiszen itt nincs szükség elnökre vagy bankra, hogy egy tranzakció végbemenjen. Nincsenek tulajdonosok, mindenki hozzáfér, nem lehet csak úgy leállítani, így pedig bármikor készpénzért kaphatunk virtuális aranyat, azaz bitcoint. És hogy a tranzakció biztosan megvalósuljon, azt az okosszerződések tudják garantálni. Persze ezt a jelenlegi bizonytalan időszakban nehéz elhinni, amikor egyetlen tweet miatt sok ezer dollárt csökkenhet a bitcoin értéke. Tehát ha most kialakulna egy óriási válság, akkor hiába váltanánk készpénzt kriptovalutára, utóbbinak sem biztos, hogy sok értéke lenne. De ez a bennfentes publicisták szerint azért van, mert még csak a technológia stabilizálódási folyamatának elején tartunk. Az internetet szokták példaként felhozni, amely 10-20 évvel ezelőtt jóval instabilabb és bizonytalanabb volt, mint napjainkban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.