Tovább növekszik a Solana-n tárolt vagyon, történelmi csúcs közelében a liquid staking összege

2024-re eljutottunk arra a szintre, hogy a Solana nagy teljesítményű ökoszisztémáját igenis komolyan kell venni, mivel ez lehet a harmadik blue chip kriptovaluta-hálózat a Bitcoin és Ethereum után. A teljes zárólt érték, vagyis a TVL alapján már harmadik lánc jelentős növekedést mutatott az utóbbi időben, mely első sorban a liquid staking protokollok térnyerésének köszönhető.

A Solana liquid staking protokolljai október óta 15-szörös növekedésen mentek keresztül, ezzel pedig a hálózat TVL-jének 7%-át teszik ki. A már stakelésben lévő tokenek újrafelhasználása teljesen új osztályt nyitott meg a decentralizált pénzügyeken belül, melynek legnagyobb képviselője az EigenLayer.

Növekszik a Solana TVL-je

Cikkünk írásakor a Solana-ökoszisztéma decentralizált pénzügyi projektjein összesen 4,38 milliárd dollár található, mely szembemegy azzal a tévhittel, hogy a Solana hálózata csupán a kétes céllal létrehozott mémcoinok kereskedésére alkalmas. A hálózat teljes zárolt értéke, vagyis TVL-je első sorban a liquid staking, másnéven újrabefektetési protokollok népszerűsége miatt ugrott meg az elmúlt tíz hónapban.

A liquid staking egy lehetőség a felhasználók számára, hogy a stakelés ellenére megőrizzék likviditásukat úgy, hogy a stakelt kriptopénzeket újra befektethetik egy másik protokollon, ezzel biztosítva annak biztonságát és likviditását úgy, hogy airdropokhoz férhetnek közben hozzá. A Solana-ökoszisztéma liquid staking protokolljai az októberi 244 millió dolláros szintről közel négymilliárd dollárosra nőttek, ezzel megerősítve, hogy a Solana-nak igenis van haszna a mémcoinokon túl.

A Solana TVL-jének és liquid staking-jének növekedése, forrás: Dune Analytics

Az Ethereum uralja a DeFi-szférát

A Solana robbanásszerű növekedése ellenére az Ethereum még mindig messze a legnagyobb szereplő a decentralizált pénzügyek piacán a maga 53 milliárd dolláros TVL-jével, ezzel a teljes piac 60%-át birtokolva. Ennek közel kétharmadát a Lido Finance, az Ethereum első számú stakelési és hálózatbiztosítási protokollja teszi ki 30 milliárd dolláros TVL-lel, míg a második legnagyobb DeFi-projekt az EigenLayer, ami idén tavasszal robbant be az újrabefektetési funkciójával. Az EigenLayer TVL-je nagyjából 15 milliárd dollár.

Jót tehet a piacnak, ha a Solana növelni tudná részesedését a DeFi-piacon, melynek legnagyobb részéért a JITO felel 1,57 milliárd dolláros értékével, ezzel az ágazat több mint 40%-át birtokolva. Ezt követi az mSOL 600 millió dollárral, harmadik helyen pedig a jupSOL áll 317 millió dollárral. A három projekt együtt a Solana TVL-jének több mint 70%-át teszi ki.

Erős a Solana intézményi támogatása

Annak ellenére, hogy az elmúlt években számtalan megbízhatatlansági problémával találkozhattunk a Solana ökoszisztémáján belül, 2024-re már nemcsak a natív kripto-felhasználók az egyedüliek, akik hajlanak a hálózatra, és élvezik annak előnyeit.

A CoinShares legfrissebb jelentése szerint az intézményi befektetők további 16 millió dollárral emelték részesedésüket a Solana-ból, ezzel 57 millió dollárra emelve az éves beáramlást. Összességében már több mint egymilliárd dollár az, amit a nagyvállalatok globálisan SOL-ba fektettek.

„Úgy gondoljuk, hogy a Solana körüli felhajtás felkeltette a befektetők fantáziáját, és ez az oka annak, hogy nagyobb beáramlást tapasztalunk intézményi és lakossági részről egyaránt.” – mondta James Butterfill, a CoinShares kutatási vezetője

Butterfill hozzátatte, hogy az általuk nyomon követett entitások az elmúlt másfél évben következetesen részesítették előnyben a Solana-t az Ethereum-hoz képest. Az FTX és az Alameda Research botránya után a Multicoin Capital, a Coinbase Ventures, az Andreessen Horowitz és a Polychain Capital is kitartott a Solana mellett, ezen támogatásoknak hála a 2023 januári, 10 dollár alatti árfolyamról 15 hónap alatt egészen 195 dollárig emelkedett a SOL SOL Price SOL Price árfolyama, mely cikkünk írásakor 145 dollár körül ingadozik.