A Solana mémcoinok 800%-kal jobban teljesítenek az Ethereum mémeknél

A CoinMarketCap 2024 első félévére vonatkozó elemzéséből kiderült, hogy a mémcoinok jelenleg a kriptoszektor legnépszerűbb eszközosztályának számítanak 22%-os piaci részesedéssel. Az elmúlt 8 hónapot figyelve látható, hogy a Solana (SOL) ökoszisztéma mémcoinjai vezették a listát, megelőzve az Ethereum (ETH) és a mesterséges intellgeincia (AI) tokeneket. A mémcoin őrületben a Solana ökoszisztéma 9,64%-os piaci részesedést szerzett. A legerősebb mémcoinnak jelenleg a Dogwifhat (WIF) számít, amelynek a cikk írásakor az ára valamivel 2 dollár felett mozog és a piaci kapitalizáció alapján a 45. legnagyobb kriptonak számít. Az elemzés emellett azt is kiemelte, hogy a legtöbb, 2023 végén vagy 2024-ben indított SOL mémcoin felülmúlta a 2023-ra már elvileg befutott ETH mémcoinokat.

A mémcoinok és különösen a SOL mémcoinok szárnyalnak

Konkrétan a SOL mémcoinok átlagosan 8469%-os hozamot értek el, szemben az ETH mémcoinok 962%-os hozamával. Ezt a nagy különbséget valószínűleg a WIF és a BONK coinok őrülete okozhatta. A közelmúltban a Pump.fun-on keresztül indított, Solana-alapú mémcoin, a Billy (BILLY) egy időre átlépte a 100 millió dolláros piaci kapitalizációs szintet. Ennek eredményeképpen most a második legnagyobb token a platformon. Aktuális árfolyama 0,088 dollár körül mozog, piaci kapitalizációja alapján a 2541. legnagyobb kriptovaluta. A token fellendülése június elején kezdődött, amikor a fejlesztő 20 perc alatt eladta az összes tokenjét. A fejlesztő hirtelen távozása ellenére a közösség átvette a projektet és egészen idáig lendületben tartotta. Fontos megemlíteni, hogy maga a Pump.fun a napi bevétel tekintetében megelőzte az Ethereumot, és 2024. június 30-án elérte a 2 millió dolláros szintet.

A hírességek és influenszerek is jelentősen közrejátszanak abban, hogy fellendült a Solana mémcoinok iránti kereslet. Ez persze a rosszindulatú szereplőket is vonzza. Nemrégiben hackerek Sydney Sweeney hivatalos X-fiókját használták fel egy hamis Solana-alapú mémcoin népszerűsítésére. A feltört fiók hamis airdropról és tokenégetésről írt. Ettől függetlenül a hírességek szerepe látványos. A Solana Michi nevű mémcoin ára 18%-ot ugrott azután, hogy Ariana Grande megosztott egy Instagram-mémet, amelyben Michi macska és a zenéje szerepel.