Stoxart: árfolyam grafikonok, ahogy eddig csak a mémeken láttad

Egy művész megelégelte az árfolyam grafikonok unalmasságát és elkezdte azokat minimalista alkotásokká varázsolni.

A Stoxart-ot Gladys indította, aki önmagát honlapján mint vizuális tartalom innovátor jellemzi. Kezdeti célja a projekttel az volt, hogy megragadja a hagyományos piaci kereskedőik brutálisan volatilisre sikeredett 2020-as esztendejét (nem mintha a kriptovaluta piacok nem lennének volatilisek, de mi már megszoktuk).

Alkotásaihoz egy sima mezei Adobe Illustrator-t használt és adatvizualizációs árfolyam történeteit a néha már unalmas piros és zöld gyertyák helyett hegycsúcsokkal szabdalt holdfényes természetképekké transzformálta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gladys (@stoxart) on

Az ihletet a művésznek talán az egyik mémkultúrában elterjedt alkotás adhatta, mint mondjuk ez a brutalisztikus stílusú Paint3D alkotás:

A különbség a mémekhez képest, hogy a Stoxart alkotások tele vannak rejtett utalásokkal.

Gladys minimalista irányzata annyira rezonált az Internet Népének ízlésvilágával, hogy az egyik a Ford részvényárfolyamát megörökítő természetképe több mint 76 000 pozitív szavazatot kapott a /r/dataisbeautiful szubredditen.

“Emlékszem, hogy véletlenül beküldtem a Ford képet, aztán csak bámultam, hogy milyen gyorsan mennek fel a szavazatok” – mondta Gladys a Hard Forknak. “Kevesebb mint 24 óra alatt 600 új követőt szereztem, őrület.”

Gladys rejtett utalásai és szimbólumai tetten érhetők például az egyik Tesla alkotásán is: a képen valahol egy apró Elon Musk bujkál, a fák pedig a Tesla logójának alakját másolják.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gladys (@stoxart) on

És ami a jövőt illeti:: “Sokat kérték a Teslát, Microsoftot, S&P500-at és a Bitcoint” – mondta Gladys. “Vagy két konkurens társaság papírjának összehasonlítása, például az AMD és az Intel [részvény árfolyamának] ötvözése [van tervben], szóval azt hiszem, a következő egy évre van bőven tartalmam.”

A Stoxart-ok megvásárolhatók a művész honlapján.

Érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.