A Stratum V2 fokozott biztonságot nyújt a BTC bányászoknak

A világ hatodik legnagyobb Bitcoin bányászpoolja mögött levő cég olyan szoftvert bocsátott ki, amelynek célja a pool-biztonsági problémák kiküszöbölése.

A szoftver, ami a BOSminer szoftvercsomagban található, az első működő implementációja a Stratum V2-nek, melynek specifikációját a Braiins, egy prágai székhelyű startup 2019-ben adta ki. A szoftver kiadásával a vállalat Bitcoin bányászat javítására irányuló erőfeszítése már nem csak teoretikus; működő kóddá vált.

“A dolog lényege, hogy ez az első valódi kód vagy termék, ami V2-t használ, így valódi Bitcoint bányásznak vele” – mondta a Braiins társalapítója és társigazgatója, Pavel Moravec.

A Bitcoin bányászat legjövedelmezőbb módja az, ha nem egyedül csináljuk, hanem csatlakozunk egy úgynevezett bányászati poolhoz, egyesítjük erőinket más bányászokkal, és fizetünk az általuk hozzájárult teljes számítási teljesítményért.

Problémák vannak ugyanis a Stratummal, az iparági standarddal, amit 2012 óta használnak a bányászok és poolok összekapcsolására. A Braiins célja, hogy ezeket a Stratum V2-vel javítsa.

A Braiins társalapítója és társigazgatója, Jan Capek hangsúlyozta, hogy a bányászok a sávszélesség szempontjából biztonságosabban és hatékonyabban működhetnek, ha az új szoftvert alkalmazzák.

Ez sovány vigasznak tűnhet olyan bányászok számára, akik a Bitcoin árának csökkenése óta nem tudtak nullszaldóra kikecmeregni, nem is beszélve arról, hogy közeledik a Bitcoin felezés.

A Slush Pool-on (amelyet Braiins üzemeltet) már aktív a szoftver és ha minden a terv szerint megy, a szabvány hamarosan több felhasználóhoz is elér. Például az EMCD bányászati pool már kísérletezik a protokollal.

Ami még jön

Noha az új kiadás előmozdít fontos bányászati változásokat, a teljes specifikáció még nem lett lekódolva.

“A közösség továbbra is visszajelzést adhat a specifikációról” – mondta Moravec. “Ha a Stratum V2 iparági szabvánnyá válik, a közösségnek egyet kell értenie a hozzá tartozó változásokkal.”

Noha ez a kezdeti verzió biztonsági előnyöket hoz a bányászok számára, fontos megjegyezni, hogy a legizgalmasabb változás a ‘munkatárgyalás’, ami pozitív következményekkel járhat a Bitcoin hálózatára nézve. Ez azonban még nem lett implementálva az új szoftverbe.

A munkatárgyalás, ha elfogadják, visszahozhatja a ‘szavazati’ hatalmat a Bitcoin protokollfrissítések felett a bányászoknak. Ezzel jelenleg a bányászati poolok rendelkeznek.

Ez elősegítheti a bányászat decentralizálását bizonyos értelemben azáltal, hogy a poolok hatalmát leossza az azt alkotó bányászok kezébe. (Vannak azonban olyan területek, ahol a Bitcoin ökoszisztéma továbbra is központosított. Például csak kevés vállalat gyártja a bányászgépekhez szükséges hardvert, amivel bitcoint bányásznak.)

A szolgáltatás később kerül csak bevezetésre, és a dátumot a Braiins még nem határozta meg. Annak érdekében, hogy a munkatárgyalás a lehető leghatékonyabban működjön, Capek szerint “sablon kiterjesztési interfészt” kell adni a Bitcoin Core-hoz, ami messze a legnépszerűbb Bitcoin teljes kliens.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük