A SWIFT Indiában privát elosztott főkönyvi infrastruktúra kiépítésével kísérletezik

A SWIFT Indiában a MonetaGo-val közösen egy pilot programot jelentett, melynek keretében az elosztott főkönyvi technológiában rejlő lehetőségeket kívánják feltárni a pénzügyi üzenetküldő szolgáltatások terén.

A vállalat indiai leányvállalata helyi bankokkal közösen elosztott főkönyvi megoldásokat alkalmazva igyekszik növelni a termékeik és szolgáltatásaik biztonságosságát és hatékonyságát, valamint a szektorszintű irányítási és adatvédelmi feltételeknek való megfelelést.

Indiai pénzügyi szektor egyre közelebb sodródik a blokkláncokhoz, a központi bank közben elítéli a kripto-kereskedelmet

A 2014-ben New Yorkban alapított MonetaGO privát, engedélyköteles blokklánc megoldásokat kínál pénzügyi intézményeknek és központi bankoknak. A forrásokkal kitömött projekt 2015-ben megszerezte a blokktech és pénzügyi megoldásokat fejlesztő Blockchain Technology Group Inc. (BTGI) vállalatot. A magánbefektetők által finanszírozott vállalat szintén 2015-ben indította el bitcoin kereskedési platformját, amin 28 fiat pénzre lehetett azt átváltani rögzített árfolyamokon. Azóta a bitcoinra fókuszáló üzletágát felszámolta és a MonetaGO jelenleg logisztikai projektek finanszírozására és vállalati részvény kibocsátásokra fókuszál.

2017-ben döntött úgy a vállalat, hogy külön kezeli a bitcoin és a blokklánc tevékenységet. A döntés pontosan az előtt született, hogy a cég Indiában a központi bankkal közösen egy pilot programba kezdett. A cég azóta különösképp aktív az indiai piacon – melynek felügyelő hatóságai inkább kriptovaluta ellenes álláspontot képviselnek – ahol kereskedelmi bankoknak fejleszt blokklánc transzfer és pénzügy-kereskedelmi infrastruktúrát. A SWIFT India és a pénzügyi üzenetküldő szolgáltatásának bevonása értéktöbbletet biztosít a helyi bankoknak, állítja Kiran Shetty, a SWIFT India ügyvezetője.

A brüsszeli székhelyű SWIFT a hónapokban azzal került a kriptohírekbe, hogy erőteljes amerikai nyomásra kizárta az iráni központi bankot a banki tranzakciós üzenetküldő rendszeréből annak érdekében, hogy még jobban elszigetelje a nemzetközi közösségen belül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük