Ez az új őrület letarolta a Telegrammot, de mi is az a tap-to-earn és hogyan lehet vele pénzt keresni?

A Telegrammon futó, tap-to-earn játékok egy csapásra meghódították a kriptovilágot. A faék egyszerű játékmód, a könnyű pénzszerzési lehetőség és az egyre népszerűbb airdrop lehetőségek miatt tömegek próbálják ki az új játékot.

De hogyan is működik ez az új tap-to-earn műfaj, és miért lett ennyire népszerű?

Mi az a tap-to-earn?

A Tap-to-earn projektek olyan mobiljátékok, amelyek kriptovalutában fizetnek a felhasználóknak egyszerű feladatok elvégzéséért. Ezek a feladatok gyakran a képernyő egyszerű nyomkodását jelentik. A felhasználók ezért a tevékenységért pontokat, “terményeket“, “ásványokat” és más játékbeli erőforrást kaphatnak.

A tap-to-earn játékok az egyszerű természetük ellenére hatalmas népszerűségre tettek szert. Mostanra úgy tűnik, hogy a projektek olyan mainstream érdeklődésnek örvendenek, amiről a blokklánc hívei korábban csak álmodoztak. Így nem meglepő, hogy a GameFi szektor egyre nagyobb részét képezik az ilyen típusú játékot és pénzügyi ösztönzőket kombináló projektek.

Fokozódik az őrület, a GameFi projektek száma hamarosan eléri a 3300-at. Forrás: Footprint Analytics

A hatalmas érdeklődést leginkább az váltotta ki, hogy a játékban összegyűjtött pontokért cserébe a felhasználók airdropokhoz juthatnak. A Notcoinnal például 35 millió játékos játszott már azelőtt, hogy a játék NOT tokenje airdrop formájában szétosztásra került volna a The Open Networkön (TON). Így a korai játékosok jelentős jutalomra tehettek szert.

A játékok menete

Az alapvető elemek a legtöbb tap-to-earn játékban megegyeznek. A felhasználónak majdnem mindegyikben a képernyő közepén lévő érmére vagy ikonra kell koppintania a pontok megszerzéséhez. A játékosok addig koppinthatnak, amíg az energiasávjuk ki nem merül. Ezután meg kell várniuk, amíg az energiasávjuk újra feltöltődik, hogy folytathassák a jutalmakért való koppintást.

Néhány alkalmazás, mint például a Notcoin, lehetővé teszi, hogy minden egyes új játékszinttel magasabb szintű jutalmakhoz férjünk hozzá. Az ökoszisztéma körüli hypeot tovább erősíti, hogy az érdeklődők csatlakozhatnak a közösségi csatornákhoz vagy kipróbálhatnak olyan hasonló játékokat és feladatokat, amelyek partnerségek révén jöttek létre.

Ezen felül a kriptojátékok fizetnek a hirdetések megtekintéséért, új játékosok ajánlásáért is. A projektek legnagyobb bevételi forrását a hirdetők jelentik, de lehetőség van a natív tokenek stakelésére is, amivel erősíthetik a vásárlási nyomást, és még nagyobb potenciális hozamot generálhatnak a lelkes felhasználóknak.

Az egyik legnépszerűbb tap-to-earn játék, a Hamster Kombat felülete. Forrás: CoinGecko

A játékok egy másik közös jellemzője a “Tap-Bot“. A név játéktól függően változik, de a játékmechanika ugyanaz. Ezt a megszerzett pontokkal vagy érmékkel lehet megvásárolni, és a bot automatikusan tapogat helyetted, még akkor is, ha az alkalmazás be van zárva. Ez lehetővé teszi a passzív pontgyűjtést, így az idő múlásával fokozatosan halmozódnak az érmék vagy pontok.

A Telegram legnagyobb tap-to-earn projektjei

A Tap-to-Earn (T2E) játékok sikere közvetlen kapcsolódik a Telegramhoz. Az üzenetküldő alkalmazás számos erőfeszítést tett, hogy integrálja a kriptovalutákat a platformjába és a TON blokkláncba.

A Telegram, a 4. legnagyobb üzenetküldő alkalmazás több mint 350 ezer napi aktív napi felhasználóval. A platform nyitott jellege és bot-funkciója megkönnyítette a fejlesztők számára a játékok létrehozását és telepítését az alkalmazáson belül. Így termékeny talajt biztosít a T2E játékok növekedéséhez.

A tap-to-earn szektor több száz millió felhasználóból áll és napról napra növekszik. A folyamatos jutalmakat, az élénk ökoszisztémát és az airdropok lehetőségét figyelembe véve nem meglepő, hogy egyre több felhasználó válik rendszeres játékossá.

Ha te is részese szeretnél lenni az ökoszisztémának, ezek a legnagyobb Telegram blokklánc alapú tap-to-earn projektek.

  • Notcoin: Ahogy már említettük, az 2024 elején debütáló Notcoin indította el a Telegram tap-to-earn jelenséget. A rendszer folyamatosan fejlődik, és az alapítók célja nem más, mint hogy a projektet “a játékok Netflixeként” pozicionálja.
  • Hamster Kombat: A projekt a Notcoin rendszer magját veszi alapul, és egy egyszerű tőzsde-kezelési szimulátort épít köré, egy hörcsögökkel a középpontban. A kapott érméket pénzre válthatod, vagy különböző fejlesztésekre költheted a passzív jövedelmed növelése érdekében. A Hamster Kombat állítása szerint már több mint 200 millió játékost gyűjtött össze.
  • TapSwap: A 60 millió játékosával a TapSwap az egyik legnagyobb Notcoin utánzat. Hatékonyan lemásolta az eredeti tap-to-earn modellt, minden lényeges változtatás nélkül. Ez azonban nem tántorította el a játékosokat, akik nyilvánvalóan abban reménykednek, hogy a projekt közelgő bevezetése ugyanolyan nagy nyereményt biztosít majd, mint a Notcoin.

A fent felsorolt projektek közös tulajdonsága, hogy a The Open Network-ön, a Telegramba integrált blokklánc hálótaton indultak. Ezáltal megnyílik a lehetőség a Telegram hatalmas, több mint 900 millió felhasználóból álló bázisának bevonására.

Egy korábbi írásunkban részletes bemutatót találsz arról, hogyan hozhatod ki a maximumot az egyik legújabb Telegram játékból, a Yescoinból. Tippeket kaphatsz a meghíváshoz, az ingyenes és a prémium boosterekhez, valamint további bónuszokhoz.

A felhasználói élmény sokkal egyszerűbb, mint a legtöbb kriptojáték vagy alkalmazás, és mivel a legtöbben eddig nem csináltak airdropot, a felhasználóknak még tárcát sem kellett létrehozniuk.