Terjednek a kriptovaluták a hongkongi üzletek körében

A Yahoo Finance riportja szerint Hongkongban egyre nagyobb elfogadottságnak örülhetnek a kriptovaluták miután már 12. hete tart a Peking-ellenes tüntetéssorozat.

Erre egy példa, a helyi Pricerite kiskereskedelmi lánc, ami hétfőn jelentette be, hogy bitcoint, litecoint és ethert is elfogad az egységeiben. A MegaBox nevű üzleteiben a kriptovalutákban lebonyolított vásárlásokat a lánc a kasszánál valós időben váltja át hongkongi dollárra (HKD). A bitcoin esetében ez elviekben akár 10-60 percet is igénybe vehet mire átér egy tranzakció, de a Pricerite bejegyzése szerint, a második rétegű Lightningot használják, ami azonnali bitcoin tranzakciókat tesz lehetővé filléres díjakért cserébe.

Bitcoin hard forkjaként 2017-ben létrejött bitcoin cash is népszerű a lakosság körében, amivel adományokat gyűjtenek a tüntetőknek és a disszidenseket.

A 14 bitcoin automatát üzemeltető Genesis Block a demonstráció kezdete óta palackozott vizet oszt a lakosság körében, amin egy bitcoin cash tárca QR kódját tünteti fel. A QR kód révén a lakosság BCH adományokat tud küldeni a szervezőknek, amiből vizet, élelmiszert, gázmaszkokat tudnak szétosztani a tüntetők között.

Az üzemeltető emellett bitcoin szimbólumokkal ellátott esernyőket is oszt így utalva a városállamban történt 2014-es esernyős forradalomra.

Ugyan a Kínai Néphadsereg beavatkozása, aminek a csapatai a határ shenzeni túloldalán állomásoznak, nem valószínű, a tüntetők egyre erőszakosabb és sokoldalúbb módszerekkel tiltakoznak Peking növekvő befolyása ellen. Egyik ilyen frissen felvett tüntetési forma a gazdasági.

Augusztus 16-án a tüntetők bejelentették, hogy egy bankroham keretében tömegesen veszik ki megtakarításaikat a pénzautomatákból, amit amerikai dollárra váltanak át. Az LIHKG közösségi fórumra felrakott képek alapján eddig több százan csatlakozhattak a mozgalomhoz több tízezer hongkongi dollárt leemelve a pénzautomatákról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.