Pörög a Tether-pumpa: újabb 200 millió USDT-t bocsátottak ki

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

3.1 milliárd dollárra, mintegy 300 millióval nőtt a tether (USDT) mennyisége az elmúlt egy hónapban, ezzel új rekordot állított fel a forgalomban lévő összkínálat.

Ezzel a Tethernek 2.6 milliárd USD értékű stabilcoinja van forgalomban az Omni blokkláncon és mintegy félmilliárd USD az Ethereumén. A tokenizált eurók mennyisége alig éri el a 40 millió USD-t.

A Tether mintegy 300 milliót diginyomtatott az Omnin, de mindössze 100 millió került piaci forgalomba, 200 millió az új vásárlókra vár.

Az Ethereum blokkláncán kicsit nehezebb követni a kibocsátás értékét, de az Etherscan mintegy 200 millió mutat ott is.

A legnagyobb Ethereumon forgalomban lévő összeg 350 millió USDT volt április 25-én, ez az összeg emelkedett 515 millióra május 24-én.

Ez több mint 200 milliót jelent egy hónap leforgása alatt. Az Ethereum alapú USDT segítségével nagyobb likviditás biztosítható az ERC20 tokenpiacokon, legyen szó decentralizált tőzsdékről vagy pénzügyi DAppokról, és a frissen nyomtatott ETH tetherek tokenvásárlásokra mennek el.

Az Ethereum tokenizált bitcoinjainak (WBTC) forgalomban lévő mennyisége szintén emelkedőbe ment át és mára mintegy 254 WBTC van forgalomban, ami mintegy 2.2 millió USD értéket jelent. A WBTC hasonlóan működik a Tether USDT-hez azzal a különbséggel, hogy a dollár helyett a bitcoin jelenti a fedezetet.

Visszatérve az USDT-re és a Tether cégre: mindmáig nem tisztázott, hogy vajon 100%-ban fedezve van-e a 3.1 milliárd USDT tokenje amerikai dollárral, vagy csak bizonyos hányada. Szkeptikusok szerint mindössze 74%-a áll rendelkezésre, ami kicsit a frakcionális fedezetű bankrendszerhez teszi hasonlatossá az USDT helyzetét.

Hitelpénz vs. Bitcoin. Melyiket választod?

A partnervállalat Bitfinex kriptotőzsde a hetekben kalapozott össze 1 milliárd dollár friss forrást egy tőzsdetoken kibocsátás keretében, aminek egy része valószínűsíthetően a 100%-os USDT dollárfedezet elérésére megy el.

Nem akarunk szkeptikusnak hangzani, de a Bitfinex és a Tether körüli ‘botrányok’ (egyelőre botrányok, lassan hétköznapi dologgá válnak) hasonlítanak a központi banki pénznyomtatási eljárásokra, kötvénykibocsátásokra és a többi intézményesített QE típusú machinációra. Szép dolog, hogy nő a BTC és az altcoinok árfolyama, de ha kiderül, hogy az emelkedés légvárra épül fundamentális megalapozottság helyett (olcsó hitelpénzre, levegőből nyomtatott USDT-re), akkor könnyen még komolyabb zuhanás és kriptotél lehet a végeredmény.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.