Több cég fektet Bitcoinba az infláció növekedése miatt

Nem kevesebb, mint 47 vállalat használta az „infláció” kifejezést 2021 első negyedévére vonatkozó vállalati eredmények ismertetése során.

A FactSet pénzpiaci adatszolgáltató hétfői jelentése szerint ez a szám most volt a legmagasabb az elmúlt évtizedben.

Április elején az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala közzétette a „Termelői árindex” jelentését, amely 4,2%-os éves növekedést mutat a termelői árindex mutatóban. Ez a szám 2011 szeptembere óta most a legmagasabb.

Miközben Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke továbbra is azzal érvel, hogy a jelenlegi infláció és a fogyasztói árindex számai csak ideiglenes értékek, van egy ellenérv, miszerint a vállalkozások afelé mozdulnak, hogy a magasabb termelési költségek terheit kezdik áthárítani a fogyasztókra.

Időközben a vállalatok arra is új módokat keresnek, hogy megvédjék készpénz tartalékaikat az amerikai dollár értékének csökkenésétől. Az infláció azután erősödött fel, hogy az Egyesült Államok a saját gazdaságába a jelenleg zajló koronavírus-járvány idején közel 6 billió dollár összegű ösztönző pénzt öntött.

Még 2020 augusztusában kapta fel a média a MicroStrategy üzleti intelligencia szolgáltatót, amikor a cég bejelentette az első Bitcoin (BTC) vásárlását. Michael Saylor cégének ma már több mint 90 000 BTC-ja van több mint 5 milliárd dollár értékben. Az eszköz értéke majdnem ötszörösére nőtt 2020 augusztusa óta.

Sorra jönnek elő a nagyvállalatok a BTC befektetéseikkel

Hétfőn a Tesla 272 millió dollár értékű Bitcoint – a BTC-állományának mintegy 10%-át – értékesítést jelentette be a társaság első negyedéves pénzügyi jelentésében. A Tesla 2021. első negyedéves eredménye szerint az elektromos járműgyártó 101 millió dollár nettó nyereséget realizált az eladásból.

A Tesla először februárban fedte fel, hogy van a tulajdonában BTC. Bejelentette, hogy mintegy 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt a kriptóból.

Mivel az infláció várhatóan tovább emelkedik, legalábbis rövid távon, több amerikai vállalat átválthatja készpénztartalékainak egy részét Bitcoinra. Ennek elég nagy a valószínűsége, annak ellenére is, hogy az amerikai Treasury szakértők még februárban az ellenkezőjére hivatkoztak.

Még márciusban Dawn Fitzpatrick, a Soros Fund Management befektetési igazgatója is elmondta, hogy a BTC már tekinthető egy egzotikus befektetési eszköznek. Főleg annak fényében nem, ha az amerikai dollár értékvesztése ebben az ütemben halad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.