Több cég is befektetők megtévesztésére használta a mesterséges intelligenciát

A csalók a legújabb fejlesztésű AI alkalmazásokat használták a befektetők félrevezetésére.

A kaliforniai szabályozó hatóságok csütörtökön közölték, hogy több vállalat is mesterséges intelligenciát használt kamu vezérigazgatók létrehozására, hogy megtévesszék a potenciális befektetőket. A jelentések szerint összesen öt cég érintett az ügyben, a kaliforniai pénzügyi védelmi és innovációs minisztérium (DFPI) pedig már felvette velük a kapcsolatot.

A DFPI a Maxpread Technologies, a Harvest Keeper, a Coinbot, a QuantFund és a Visque Capital cégeket vette célkeresztbe, amelyeket azzal vádol, hogy hamis ígéreteket tettek a nyereségekkel kapcsolatban és kritikán aluli értékpapírokat kínáltak.

“A csalók szeretik megtéveszteni a befektetőket kamu vezérigazgatók, hamis algoritmusok és Ponzi-sémák használatával. A mai napon végzést adtunk ki öt szervezet/személy ellen, akik megsértették Kalifornia értékpapírtörvényeit.” – írta a DFPI a Twitteren.

Egy AI avatár töltötte be a vezérigazgatói szerepet a Maxpread Technologies egyik videójában

Mind a Maxpread Technologies-t, mind pedig a Harvest Keeper-t megvádolták azzal, hogy hazudtak a vezérigazgatójuk kilétéről.

A DFPI szerint a Maxpread Technologies egy olyan promóciós YouTube videó segítségével reklámozta magát, amelyben egy, a Synthesia.io-n létrehozott avatár szerepelt. A Synthesia.io mesterséges intelligencia technológiájával olyan élethű videókat lehet létrehozni, amelyekben avatárok mondanak el előre beprogramozott szövegeket.

Április 8-án a Maxpread egy YouTube videót tett közzé, amelyben egy “Michael Vanes” nevű vezérigazgató szerepel. A DFPI azonban leszögezte, hogy ilyen személy nem létezik, és a Maxpread korábbi marketingvezetője, Jan Gregory a vállalat tényleges vezérigazgatója.

A szervezet a Harvest Keeper ellen is végzést adott ki, bár a vállalat kissé más megközelítést alkalmazott, mint a Maxpread Technologies. A Harvest Keeper ugyanis egy színészt alkalmazott a vállalat vezérigazgatójának szerepének eljátszására. A vádakra egyébként egyelőre egyik cég sem reagált.