350 millió dollár értékben old fel tokeneket többek között a XAI, az Aptos és a legnagyobb Layer 2-es projektek

Július hátralévő részében a kriptopiac számos fontos szereplője old fel újabb token-készleteket, hogy megjutalmazza fejlesztőit, befektetőit és a közössége tagjait. A hosszú távú elköteleződés mellett a piaci stabilitás is rendkívül fontos, ezért a jól időzített jutalmazások kulcsfontosságúak lehetnek.

Az elkövetkezendő két hétben a legnagyobb Ethereum második rétegű skálázási megoldások mellett a XAI, az Aptos, a Worldcoin és az Axie Infinity is megjutalmazza támogatóit. A szétosztott jutalmak pedig projektenként 15-70 millió dollárosak is lehetnek.

Jelentős készleteket old fel a XAI és az Aptos

A XAI, avagy Explainable Artificial Intelligence egy Arbitrum-ra épülő, harmadik rétegű crypto gaming projekt, mely piaci kapitalizáció szerint 88 milliárd dolláros értékkel rendelkezik. A XAI értéke cikkünk írásakor 0,317 dollár, 2024 januári indulása óta jelentős csökkenésen ment keresztül. A projekt mögött álló csapat most július 9-én 70 millió dollár értékben old fel tokeneket, mely a forgalomban lévő készletének több mint 70%-át jelenti. Ebből kifolyólag előfordulhat az eszköz volatilis viselkedése az elkövetkezendő napokban.

Az Aptos 2022-ben indult el, célja egy skálázható, gyors és biztonságos blokklánc-ökoszisztéma létrehozása, mely mögött a Diem korábbi csapattagjai állnak. Az Aptost korábban kikiáltották Solana-killernek, az APT azonban egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Árfolyama márciusban történelmi csúcsot döntött, azóta azonban 70%-ot esett, most pedig 5,6 dollár. Az Aptos csapata július 12-én 68 millió dollárnyi APT-tokent oszt szét támogatói között, ezzel pedig könnyen lehet, hogy bekerül a 20 legnagyobb kapitalizációval rendelkező projekt közé.

Nem csillapodnak a Layer 2-es projektek sem

Az ImmutableX az egyik legnagyobb crypto gaming-ökoszisztémát hozta létre az Ethereum blokkláncán, gázdíj-mentes tranzakciós képessége rendkívül vonzóvá teszi. Az IMX mögött álló csapat július 12-én 43 millió dollárnyi tokent oszt szét befektetői között, a projekt ezzel pedig a 25 legnagyobb kriptovaluta közé kerülhet be. Az IMX árfolyama cikkünk írásakor 1,19 dollár.

Folytatja növekedését a StarkNet is, mely 2024-es ütemterve megosztásakor ígéretes mérföldköveket célzott meg. A projekt július 15-én 64 millió tokent fog felszabadítani, melyek értéke jelenleg 37 millió dollár. Az STRK árfolyama februári elindulása óta zuhan, jelenlegi értéke 0,56 dollár, kereskedési volumene alapján a 100 legnagyobb projekt között sem szerepel.

A legnagyobb L2-es hálózat, az Arbitrum július 16-án 64 millió dollár értékben oszt szét ARB-tokeneket, melyek értéke jelenleg 0,64 dollár. A token árfolyama néhány hónapja a 2,3 dollárt súrolta, azóta azonban drasztikus zuhanáson ment keresztül, a befektetők pedig első sorban spekulatív céllal kereskednek a tokennel.

Egyéb feloldások júliusban

A megkérdőjelezhető adatvédelmi szabványokkal rendelkező Worldcoin közel 80%-ot veszített az értékéből márciusi csúcsa óta. A napi tokenfeloldási arányát megduplázni kívánó projekt mögött az Open AI társalapítója, Sam Altman áll, aki július 24-én 13 millió dollárnyi tokent zúdít felhasználóira.

A 2021-es bikapiac egyik legnagyobb crypto gaming projektje, az Axie Infinity 12,5 millió dollár értékben szabadít fel tokeneket július 16-án, aminek már csak 5,05 dollár az értéke. Az egykoron 160 dollárt érő eszköz már nem valószínű, hogy talpra fog állni, és megközelítené korábbi csúcsait.

Július 17-én a Bored Ape Yacht Club hivatalos kriptovalutája, az Apecoin is megjutalmazza felhasználóit 15,6 millió tokennel, melyek mai értéken 11,9 millió dollárt érnek.

A fent említett feloldások jelentős hatást gyakorolhatnak az eszközökre, érdemes óvatosan bánni a volatilitással, mert a feloldások következtében jelentősen megugorhat a kereskedési volumen.