Történelmi csúcshoz ér a szunnyadó BTC érmék száma, a piac készen áll a fellendülésre?

A Bitcoin tulajdonosok nagy része a hosszú távú profitálásra koncentrál, érméiket teljesen érintetlenül hagyva. Ezzel a nyugvó érmék száma történelmi rekord mennyiségeket közelít meg.

A Glassnode blokkláncelemző cég szerint a legalább hat hónapja nem mozgó bitcoinok száma jelenleg 14,99 millió. Ez mai árfolyamon nagyjából 370 milliárd dollárt ér. Az eddigi csúcs a decemberi 15,029 millió – tette hozzá a Glassnode.

Miért történik ez?

Egy másik blokklánc cég, az Arkham Intelligence a Decryptnek elmondta, hogy az előállt helyzetet az okozhatja, hogy a Bitcoin befektetők ismét a hosszú távú nyereségre koncentrálnak. “A Bitcoin-közösség egyértelműen hosszú távú orientáltságúvá vált, és elsősorban a tartásra összpontosít” – mondta Miguel Morel vezérigazgató.

“Más láncok, például az Ethereum esetében a közösségek folyamatosan új eszközöket és szolgáltatásokat építenek, ahol az érmék lényegesen többet mozognak, többnyire a profitra törekedve“.

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) tegnapelőtt közzétett egy jelentést, miszerint “aki 2015 után vásárolt kriptovalutát, az valószínűleg csak bukott rajta”. Még ha ez a kijelentésük azért nem is teljesen helytálló, a BIS arra a következtetésre jutott, hogy a kriptopénzek vásárlásából legjobban profitáló befektetők a pro-traderek és a bálnák – vagyis azok, akik a kriptókból sokáig tartanak sokat, vagy jókor voltak okosak és eszközeiket – az árak jelentős csökkenése előtt – adták el.

A jelentésben leírtak alapján a legtöbb Bitcoin-vásárló a BIS szerint a bikafutamok idején lépett be a piacra, amikor az árfolyam magas volt, és ezek a befektetők nagyrészt veszteséggel adták el kriptovalutáikat.

A piac készen állna a bikafutamra?

Az érintetlen érmék egy 155 napos tartási időszak után “nagyon valószínűtlen, hogy eladásra kerüljenek” – véli a Glassnode. Az elemző cég jelentésében megjegyezte, hogy ilyen aktivitást már korábban is megfigyeltek a korábbi medvepiacokon. Ez szerintük “potenciálisan azt jelzi, hogy a piac túladott” – ami arra mutat, hogy a piac készen állhat a fellendülésre.

A hónap elején egy ősi Bitcoin-cím, amely több mint egy évtizede nem bonyolított tranzakciót, kiürítette a tárcáját. Ezzel körülbelül 190 000-szeres profitot, 9,5 millió dollárnyi bitcoint váltott ki. Ez az eredetileg befektetett összeghez képest (5 ezer dollár) csinos kis nyereséget formált.