Történelmi pillanat: Az Ethereum tranzakciók száma túlszárnyalta a Bitcoinét

Történelmi pillanathoz érkeztünk: az Ethereum (ETH) blokklánc tranzakcióinak száma hétfőn megdöntötte a Bitcoinét (BTC), állítja a Santiment blokkláncelemző vállalat.

„A tegnapi #Ethereum #FUD-ról és a vásárlási lehetőségekről szóló jelentés után kaptuk fel a fejünket, hogy a mai nap sorsdöntőnek alakult – A #crypto történelemben ugyanis az első alkalommal az ETH blokklánc aktivitása a BTC blokklánc tranzakciók száma FELETT van, és az árfolyam ismét megütötte a 2100 dollárt” – írja tweetjében a vállalat.

Úgy tűnik tehát, hogy az Ethereum hálózat aktivitása ismét az egekbe szárnyalt, viszont a mindenkori csúcsot, avagy az 1 347 890 tranzakciót egyelőre még messze nem sikerült újra megdöntenie. A közzétett diagramon ugyanakkor láthatjuk, hogy 24 óra leforgása alatt az Ethereum blokkláncon 651 560 tranzakciót hajtottak végre, szemben a Bitcoin hálózatával, mely az említett időszakban pontosan 597 280 tranzakcióval büszkélkedhet.

Azt viszont le kell szögeznünk, hogy az adatok ugyan az általános aktivitást mutatják, egyáltalán nem ilyen egyszerű megmondani, hogy pontosan hány felhasználó vett részt. Ez pedig azért van, mivel a blokklánc esetében nincs korlátozva az, hogy egy felhasználó vagy entitás mennyi címmel rendelkezhet, így ebben a tekintetben az említett számok kevésbé irányadóak.

Eltérő adatok, alacsony tranzakciós díjak

Számos blokkláncelemző platform adatai némileg ellentmondanak a Santiment jelentésének. A Glassnode szerint például az ETH hálózatán ugyanebben az időszakban 682 021 tranzakció történt, míg ezzel párhuzamosan a Bitcoin hálózatán 787 767 tranzakciót bonyolítottak le. Ez pedig annyit jelentene, hogy az ETH mégsem tudott felülkerekedni a Bitcoinon.

Továbbá az Ethereum tranzakciós díjai nemrégiben a legalacsonyabb értékre estek vissza december óta, mivel a blokklánc-aktivitás lecsillapodott. Az viszont jó hír, hogy a blokklánc-adatok elemzése azt mutatja, hogy az Ethereum layer 2 megoldási protokollok használata fellendült.

A cikk írásakor a CoinGecko adatai szerint Ethereummal 2128 dolláron, Bitcoinnal pedig 34 815 dolláron kereskednek. Ami pedig a kriptok „királyát” illeti, a kriptovaluta szabályozások ellenére egyelőre nem kell attól tartani, hogy újabb bitcoin áresés fenyegetne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.