Az Ethereum gas díjak 6 hónapos mélyponton a piac lecsillapodása után

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Ethereum tranzakciós díjai a legalacsonyabbra értékre estek vissza december óta, mert a blokklánc-aktivitás lecsillapodott. Eközben a blokklánc-adatok elemzése azt mutatja, hogy az Ethereum layer 2 megoldási protokollok, mint például a Polygon (MATIC) használata fellendült.

A CoinMetrics adatai szerint június 27-én az Ethereum blokklánc átlagos tranzakciós díja 4,42 dollár volt. Ez sokkal-sokkal alacsonyabb a május közepi 60 dollár feletti díjaknál.

Az ETH tranzakciós díj a 2020 decemberi szintre esett vissza, Forrás: CoinMetrics

A gas az Ethereum hálózaton végzett konkrét műveletek végrehajtásához szükséges számítási erőfeszítésekre utal. Az etherben kifizetett díj (ETH, + 5,39%) szükséges az ügylet sikeres lebonyolításához az Ethereum hálózaton.

A magas gas díjak jelentették az egyik legnagyobb kihívást az Ethereum számára az egyre növekvő hálózathasználat idején. Ugyanis a decentralizált pénzügy iránti érdeklődés az ether árával együtt nőtt.

Az elemzők szerint az alacsonyabb gas díjak természetes válaszreakciói a kriptopiac legutóbbi lecsillapodására.

A cikk írása idején az ether 2 103,77 dollár körül alakult. Ez az érték a május 11-én elért mindenkori csúcskori 4 382,73 dollár kevesebb mint fele.

Az Ethereum blokkláncon való feltorlódás mértéke is csökkent a kriptopénz árával egyetemben. A hálózati tranzakciók száma június 27-én 1,1 millió körüli szintre csökkent, ami szintén jelentős visszaesés az 1,7 milliós csúcs után. A CoinGecko adatai azt mutatják, hogy az ether kereskedési volumene a tőzsdéken is jelentősen csökkent.

ETH tranzakció számláló, Forrás: Coin Metrics

ETH volumenek, Forrás: CoinGecko

A tőzsdei adatok összhangban vannak a decentralizált tőzsdék (DEX) tevékenységével. A Dune adatai szerint a heti DEX volumene 20 milliárd dollár alá csökkent a június 21-én kezdődő hétre vonatkozóan, míg a május 17-én kezdődő héten ez még meghaladta a 40 milliárd dollárt.

Heti DEX kereskedési volumen, Forrás: Dune Analytics

Az alacsonyabb gas díjak „azt jelentik, hogy a hálózati aktivitás szintje nem olyan magas” – nyilatkozta Vishal Shah, az Alpha5 tőzsde alapítója. És mivel az Ethereum sok DEX alapja, „ez azt is magában foglalja, hogy kisebb mennyiségű spekulatív mennyiség folyik rajta keresztül”.

Nő az Ethereum layer 2 megoldások elfogadása

Ugyanakkor az Ethereum layer 2 megoldások, mint például a Polygon, egyre növekvő mértékű elfogadása szintén segített az Ethereum gas díjainak csökkentésében. Az elemzők azt látták, hogy a felhasználók „jelentős része” az Ethereumról a Polygonra váltott. Sok Ethereumra alapozó DeFi protokoll, például az Aave, a Kyber Network és a SushiSwap váltott protokollt a közelmúltban.

“A csökkentett gas díjak mögött rejlő másik tényező az ether és a DeFi-kereskedők által használt botok típusának megváltozása” – állítja Ryan Watkins, a Messari kutatási elemzője.

A kereskedők korábban a „Priority Gas Auction” (PGA) elnevezésű aukciót alkalmazták a gas díjak felajánlására annak érdekében, hogy elsők lehessenek a tranzakciók sorában. Nemrég a Flashbots-ra költöztek át, ahol a bányászok és kereskedők nem a blokkláncom kommunikálnak, hanem privát csatornákon keresztül.

Az Ethereumon való tranzakciók előnyben részesítése nagyon fontos különösen a DEX-ek kereskedői számára. Ugyanis ha egy kereskedő akár ezredmásodpercekkel megelőz egy másik kereskedőt, több ezer dollárnyi bevételi lehetőséget jelenthet.

A kumulatív maximálisan kitermelhető érték (MEV) vagyis a bányász által az Ethereumon keresendő pénzmennyiség, amely közvetlen következménye annak, hogyan képesek egy blokkon belül beilleszteni, elhagyni és átrendezni a tranzakciókat, június eleje óta csökkent, és jelenleg valamivel meghaladja a 700 millió dollárt a Flashbots MEV dashboardja szerint.

A Flashbots segített enyhíteni a felesleges gas háborúkat, amelyekben az arbitrázs botok akarták lekörözni egymást a szakértők elmondása szerint.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.