Tovább esik a bitcoin, komoly mínuszban az altcoinok

Tovább esik a bitcoin árfolyama és jelenleg 30,500 dolláron kereskedik. Ennél komolyabbak a veszteségek az altcoin piacokon, a Terra Luna és a Shiba Inu tulajdonosok például -20%-ot kellett, hogy leírjanak ma. A BTC utoljára 2021 júliusban járt ilyen alacsonyan és a jelenlegi árfolyama a mindenkori csúcsától (68,000$) 55%-kal marad el.

Mi áll a zuhanás mögött?

A legfontosabb faktor, ami a BTC árfolyamot jelenleg befolyásolja, az általános pénzpiaci bizonytalanság. A bizonytalanság nem csak a kriptopiacokra van negatív hatással, elég csak a részvénypiacok mai negatív teljesítményére pillantani. A Dow Jones járt már 1 000 pontos mínuszban is ma, ami 2020 óta a legnagyobb napos esés lenne, ha marad. A Nasdaq mintegy 4%-ot zuhant eddig.

A bizonytalanság mögött a világ számos pontján mért rekord magas infláció is okolható, amit minő meglepetés, pont a központi bankok nyaklótlan pénznyomtatási politikája okozott. Most meg mikor érezhetően kezd rájuk dőlni a kártyavár (FED, EKB, BOJ) mentenék a menthetőt, és például ennek ürügyén a Federal Reserve a múlt héten 50 bázisponttal emelte az irányadó kamatlábát, ami a legnagyobb felfelé korrekció a 2000-res évek óta.

Egy másik komoly bizonytalansági tényező a szomszédban zajló konfliktus, ami extra nyomást gyakorol a világ élelmiszerellátására és az energiaárakra.

Akik a múlt évben szálltak a kriptókba, azok várhatóan hónapokig kénytelenek lesznek ülni a pozícióikon.

A legrosszabb stratégia a jelen körülmények között – és ezt nem tudjuk elégszer kihangsúlyozni – ha meggondolatlan veszteséggel eladjuk az érméinket. Érdemes pár hónapot adni még magunknak, vagy csak kizoomolni a hónapos chartokra, mert akkor nyilvánvalóvá kell váljon a remegő kezűek számára is, hogy nem az első ilyen vérfürdő a kriptók röpke történelmében. Sőt:

A Glassnode friss grafikonja jül mutatja, hogy ez az 55%-os bukta eltörpül a 2020-as, 2018-as és 2015-ös veszteségekhez képest.

Legkomolyabb BTC esések az ATH-ról | Glassnode

Amint a fenti grafikonon látható, 2021. júliusában -54,2%-ot esett a csúcsról, ez sikerült most megdönteni, de a többitől még nagyobb messze a vezető piaci értékű kriptovaluta.

A hálózati szereplők nyereségessége ugyanakkor szintén a 2018-as év végi és 2019-2020-as medvepiaci szintekre esett vissza, már-már kapituláció előtti hangulatot mutat lenti chartra felvitt forgalomba kerülő BTC kínálat, illetve a profitban lévő tárcák és entitások százalékos aránya.

“Meg kell jegyezni, hogy mindkét eset (kékkel) a végső kapitulációs kiárazási eseményt megelőzően történt. És mint ilyen, nagy a kockázata a további csökkenésnek, ha a történelmi ciklus teljesítményének határain belül marad.” – írja a Glassnode

Peter Brandt népszerű kriptodeviza kereskedő is nyilatkozott a bukó apropóján és megjegyezte, 28 000 dolláron látja a ciklus alját. De egyben azt is hozzáteszi, hogy miután olyan sok kereskedő jutott a 28 000 dolláros aljra, mint célárfolyamo, hogy szerinte emiatt vagy képes lesz a BTC 30 000$ fölött maradnia vagy simán áttöri a 28 000 dollárt is.

Lényeg a lényeg: további komoly kilengések várhatóak, szóval öveket és stop-losst becsatolni.

Kapcsolódó: Miért ilyen nagy a volatilitás a kriptopénz piacokon?