Tovább növekedett a Binance piaci részesedése a versenytársakkal szemben

A Binance kriptotőzsde tovább növelte kereskedési volumenét 2022-ben, és jelenleg 66,7%-os részesedéssel rendelkezik. Az előző év elején ez az arány még 48,7% volt, viszont egy eseménydús évnek köszönhetően a világ legnagyobb kriptotőzsdéje javítani tudott ezen. Ugyanakkor ez sokakban aggodalmat váltott ki, mivel egyre nagyobb befolyásra tesz szert az iparágban.

A CryptoCompare kutatásának elkészítéséhez 11 centralizált tőzsdét vizsgáltak meg. A szakemberek a Binance, FTX, Coinbase, Kraken, Bitfinex, Bittrex, Bybit, Crypto.com, Huobi, Kucoin és az OKX kriptotőzsdéket elemezték. Említésre méltó, hogy a listán szereplők közül csak a Bybit és a Kucoin ért el pozitív eredményt 2022-ben a kereskedési volument illetően.

A piaci részesedés tekintetében a második helyezett OKX 8,9%-os aránnyal, míg a harmadik helyezett Coinbase 8,2%-kal végzett. Az előző év során mindketten veszítettek részesedésükből, mivel az OKX-nek 10,7%, míg a Coinbasenek 10,1% volt 2022 elején.

„A növekedés az iparág konszolidációjának tulajdonítható, mivel az általános volumenek csökkenő tendenciát mutatnak, és a tőzsdék versenyeznek a csökkentett volumenekért.” – áll a jelentésben.

A Binance azon lépése, hogy megszüntette a BTC és ETH párok kereskedési díját, a kereskedési volumen hatalmas növekedése kísérte. Ezzel pedig a kriptotőzsde szeptemberre meghaladta 13 vetélytársa, köztük a Coinbase, az FTX, a Huobi, az OKX aggregált volumenét.

Eközben az előző év folyamán a centralizált tőzsdéken 46,2%-kal csökkent a halmozott kereskedési volumen. A kriptovaluták árfolyamának esése és a volatilitás csökkenése tartoztak a fontosabb tényezők közzé, amelyek a kereskedési volumen csökkenését befolyásolták.

„Az egyik legnagyobb jel, amely a részvétel hiányát mutatja, az a piac volatilitásának és likviditásának csökkenése. Október 22-én a BTC évesített 30 napos volatilitása 26,6%-ra csökkent, ami 2020 júliusa óta a legalacsonyabb érték. Ez a piacon uralkodó kockázatkerülő hangulatot tükrözi.” – írja a CryptoCompare.