Te jó ég, újabb tőzsde került bajba? Szökik a tőke a Huobiról

A Huobi körüli pletykák ma felerősödtek, mintegy 61 millió dollárt menekítettek ki a befektetők egy nap alatt. A vezér pár óránként nyugtatgat a Twitteren, viszont utalt is be pénzt, mintegy 100 millió dollárt. Az egyik elemző cég szerint 2,85 milliárd dollárnyi ügyfélérték van a cégnél, igaz, ennek közel fele eléggé bizonytalan értékű “tőzsdetoken” és tron.

Már tavaly év végén is voltak hírek arról, mekkora nagy, 50 százalékos leépítés lehet a főleg ázsiai érdekeltségű Huobi tőzsdén, és pletykák indultak be. De most súlyosabb helyzet alakult ki. Kiderült, hogy nemcsak leépítések vannak, hanem többről lehet szó. A Twitteren terjednek a hírek, melyek szerint a kriptotőzsde lezárta a belső céges kommunikációt, miután az alkalmazottak lázadoztak. A dolgozók fizetését önkényesen átállították fiatról stabilérmékre, és az év végi bónuszokat is törölték.

Elismertek 20 százalék leépítést

A Twitter-közösségben már sokan azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy vonják ki a pénzüket, annak ellenére, hogy a tőzsde tagadta a pletykákat. Végül pénteken a dolgozók 20 százalékának leépítését ismerték el.

A Huobi “tanácsadója”, valójában erős befolyású vállalkozója, Justin Sun (aki a Tron blokkláncnak is az atyja) foglalkozott a pletykákkal, mondván, hogy a tőzsde üzleti fejlődése jó, és a “felhasználók vagyonának biztonsága mindig teljes mértékben védve lesz”. Sun látszólag lesöpörte az elégedetlen alkalmazottak körüli spekulációkat is, mondván, hogy a Huobi “teljes mértékben tiszteletben tartja a helyi alkalmazottak jogi követeléseit”.

Justin Sun Huobi-vezető pénteki Twitter-üzenetei. Fő a biztonság, nem kell a FUD, inkább építkezünk.
Justin Sun Huobi-vezető pénteki Twitter-üzenetei. Fő a biztonság, nem kell a FUD, inkább építkezünk.

Jókorát esnek a Huobihoz kapcsolódó érmék

Ma a Tron árfolyama hét százalékkal esett, míg a Huobi tőzsdetokenje (HB) átmeneti esés után mostanra már kissé emelkedni tud. Utóbbi azonban így is 12 százalékkal süllyedt az utóbbi egy hétben, miközben az ether például 3,7 százalékkal ment fel. A Tron-rendszerhez tartozó USDD stabilérme pedig elvált a dollártól (“depeg”), és már csak épp 0,9758 dollárt ér.

Justin Sun CZ-nek (Changpeng Zhao Binance-vezérnek) is azt válaszolta, hogy fő az építkezés.
Justin Sun CZ-nek (Changpeng Zhao Binance-vezérnek) is azt válaszolta, hogy fő az építkezés.

A nagyobb dráma azonban lehet, hogy végül elmarad. A TRX-re szóló határidős ügyleteknél a tőzsdéken kevesebb mint egymillió dollárnyi likvidációt (kényszerű pozíciózárást) jegyeztek fel, ami arra utal, hogy az eladások többnyire az azonnali (spot) piacon történtek. (Igazán nagy pánikot a határidős piacokon keresztül tud egy-egy hír kiváltani, mert az eladások a limitek áttörésével, stop-loss megbízások és kényszerlikvidálások automatikus aktiválásával újabb és újabb eladásokat generálnak.)

A Huobi-tulajdonos elszánt?

Eközben a PeckShield biztonsági cég a Twitteren megjegyezte, hogy a Sunhoz kapcsolódó kriptotárca-címek 10 millió dollárt mozgattak a Binance kriptotőzsdére. Majd az üzletember nem sokkal később 100 millió dollárnyi stabilérmét utalt be a Huobi tőzsdére. Ez jó jel, a tulajdonos úgy látszik, nem menekül.

A Nansen kimutatása a Huobi-nál őrzött vagyonról. 2022. január 6, 15.00 órai állapot.
A Nansen kimutatása a Huobi-nál őrzött vagyonról. 2022. január 6, 15.00 órai állapot.

Ettől függetlenül a Nansen blokkláncelemző cég adatai szerint a Huobi az elmúlt 24 órában mintegy 61 millió dollárnyi tőkekiáramlást szenvedett el.

Közel hárommilliárd dollár vagyon megvan?

Egy folyamatosan frissülő, színes-szagos grafikus kimutatás szerint viszont még 2,85 milliárd dollárnyi értéket őriz a tőzsde a számláin. Ennek 49 százaléka a nem éppen keményvalutának számító HB tokenben és tronban van, a többi azonban nagyobbrészt bitcoin, ether és stabilérme. (Az USDD-állomány azonban nem jelentős.)

Kapcsolódó cikkeink:

A Huobi kriptotőzsdét eladják

A kriptovaluták visszatérnek Kínába? Justin Sun a Huobi-ban

Justin Sun Poloniex tőzsdéje is támogatja az Ethereum hard forkot

Justin Sun 2 milliárd dollárral igyekszik menteni a TRX tokenjét

Itt az újabb nagy kriptodeal? Az FTX felvásárolja a Huobi kriptotőzsdét?

Címlapkép forrása: Pixabay.com