Továbbra sem tudni, mikor lehet majd feloldani az Ethereumon a stakelt érméket

A fejlesztők azt tervezik, hogy a következő Ethereum frissítésben, a Shanghaiban már feloldhatóak lesznek a lekötött érmék, ugyanakkor a frissítés időpontja továbbra is homályos.

A Twitteren múlt héten olyan pletykák jelentek meg, amelyek szerint az Ethereum Foundation későbbre halasztotta a már régóta várt Shanghai frissítést.

A fejlesztők között nagy az egyetértés a kifizetések engedélyezéséről

Az Ethereum fejlesztői egyetértenek abban, hogy a cél mindig is az volt, hogy a Shanghai bevezetésével a felhasználóknak lehetőségük legyen feloldani a lekötött érméket. Az Ethereum legutóbbi közleménye szerint legkorábban 2023 második felében várható a frissítés, de a pontos dátumot egyelőre nem tudni. Azt azért tudni kell, hogy a platform hírhedt a határidők be nem tartásáról, ezért nem is csoda, hogy a fejlesztők nem határoztak meg egy pontos dátumot a Shanghai esetében. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy egy hard fork frissítés megvalósítása nem egyszerű feladat, a mainnetre való bevezetés előtt a fejlesztőknek az összes problémát ki kell szűrniük.

A múlt héten több követő is észrevette, hogy bár eddig az Ethereum Foundation honlapján az állt, hogy a Shanghai bevezetését 6-12 hónappal a Merge után tervezik, most már nem szerepel semmilyen időkeret a frissítésre vonatkozóan.

„A 6 és 12 hónap közötti idő az átlag a frissítések között az Ethereumon. Nem gondolom, hogy ez a frissítés tovább tartana, de azért még távol állunk attól, hogy a mainnetre való bevezetésről beszéljünk.” – mondta Tim Beiko, az Ethereum egyik vezető fejlesztője. Az Ethereum fejlesztői egyébként azt mondják, hogy a Shanghai esetében prioritásként kezelik a kifizetések engedélyezését.

“Mindig vannak viták az időzítésekről és az esetleges halasztásokról, de nem hiszem, hogy valaha is nagyobb egyetértés lett volna a fejlesztők között a stakelt érmék felszabadításának lehetőségéről. Ez mindig is benne volt és benne is lesz a következő forkban.” – mondta Parithosh Jayanthi, az Ethereum Foundation mérnöke.

Hamarosan jöhet a proto-danksharding is?

Bár az biztosnak tűnik, hogy a Shanghai után lehetőség lesz a stakelt érmék feloldására, vannak más funkciók is, amelyek bevezetését fontolgatják. Ilyen például az EIP-4844, más néven proto-danksharding, ami az első lépés lehet a hálózat skálázhatóbbá tétele felé a sharding révén. A sharding egy olyan módszer, amely a hálózatot több kisebb adatbázisra osztja fel, hogy növelje a kapacitását és csökkentse a gázdíjakat.

Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a proto-danksharding a Shanghaiban vagy esetleg egy későbbi frissítésben lesz-e benne. A fejlesztők most adatokat gyűjtenek, hogy lássák, mennyire lenne nehéz megvalósítani az EIP-4844-et. A héten lesz egyébként a fejlesztőknek egy nagyobb ülése, amely során valószínűleg eldöntik, hogy pontosan mely funkciók kerüljenek be a Shanghaiba.