Túl a mélyponton? A bányászok visszaálltak BTC bányászatra, az árfolyam konszolidálódott

A hétvége során a bitcoin árfolyama nagyot esett. A több, mint 30 százalékos gyengülés még a legerősebb kezű kereskedőket is megingathatta. A hálózat túlterhelt lett, napokat vártak az utalások a mempoolban. Azonban azóta a bányászok visszaálltak a BTC bányászatra és a helyzet rendeződni látszik. Vajon túl van a mélyponton a bitcoin?

A bitcoin árfolyam harmada eltűnt

Egy héttel ezelőtt még minden korábbinál magasabb szinten járt a bitcoin ára. Miközben már a 8000 dolláros szintet súrolta az árfolyam a SegWit2x eltörlésének hírére ismét bizonytalanság alakult ki a kriptopénz piacon. Egészen 5400 dollárig süllyedt vissza az árfolyam vasárnap hajnalra.

bitcoin árfolyam

Az idő előrehaladtával azonban konszolidálódni látszik az utóbbi napokban a bitcoin árfolyama. Ismét visszatért a vételi kedv a piacon, ahogy a bányászok is visszatértek a bitcoin blokkláncára.

Blokkméret vita a háttérben

A blokkméret problémája továbbra is megoldatlanul vár a fejlesztőkre, miközben a tranzakciók száma a megnövekedett árfolyam miatt megállíthatatlanul nő. Ennek hatására a blokklánc teljesen bedugult, volt olyan nap amikor a megerősítésre váró tranzakciók száma a mempoolban a korábbi szint ötszörösére duzzadt. Napokat kellett várni még a magas díj mellett elindított utalásokra is.

Telített a mempool

Mindezek háttében az állt, hogy a bitcoin cash árfolyamának emelkedésével egyre vonzóbb lett a bányászok számára a másik blokkláncon bányászni. Alapvetően profitorientált bányászokról beszélünk, akik mindig azt a blokkláncot fogják előnyben részesíteni, mely jövedelmezőbb számukra, az ideológiai hitvitáktól eltekintve. Ahogy nőtt a bitcoin cash árfolyama, úgy álltak át egyre többen erre a blokkláncra bányászni a bitcoin blokkláncáról. Ez okozta azt, hogy a bitcoin mempoolban csak torlódtak a tranzakciók, hiszen nem volt senki aki hitelesítené azokat.

A bányászok visszaálltak a BTC-re

A bitcoin cash blokkláncán aztán a hét elején módosult a nehézségi szint, mely révén lecsökkent a bitcoin cash bányászat jövedelmezősége. Ezt visszaterelte a bányászokat a bitcoin blokkláncára. Sokan attól féltek, ha erre nem kerül sor, akkor egy ördögi körbe kerülhet a bitcoin, mely akár a történet végét is jelenthette volna. Ha ugyanis nincs bányász a blokkláncon, a tranzakciók pedig csak gyűlnek és gyűlnek, egy idő után egyszerűen értelmét veszti ennek a blokkláncnak a használata, hiszen drágák a tranzakciók és sosem érnek célba. A nehézségi fok azonban kellően gyorsan változott ahhoz, hogy erre – most – ne kerüljön sor.

változott a nehézségi szint

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük