Twitter kínai mintára cenzúrát vezet be a koronavírusra hivatkozva

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A világ egyik legnagyobb direkt kommunikációs platformja, a Twitter nemrégen bejelentette új szabályozását, mely már a tömeges politikai cenzúrára hajaz. Mindezt egy olyan világjárvány közepén, amikor az ikonikus világvárosokban kijárási tilalom van.

A Twitter erről azt állítja, hogy “kiterjesztik a káros tartalom meghatározását az olyan tartalmakra, amelyek szemben állnak a globális és helyi közegészségügyi szervezetek megbízható forrásaiból származó útmutatásokkal“.

Állításuk szerint számos hiteles orgánummal és szervezettel társultak, amelyek között kiemelkedő szerepet tölt be az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO és a kínaiak

A WHO-t súlyosan kritizálták azért, mert hasonló állásponton volt Kínával, mikor azt állították még januárban, hogy a vírus nem terjed emberről emberre. Annak ellenére jelentették ki, hogy Tajvan ennek ellenkezőjéről előzetesen tájékoztatta őket. A Twitter akkor a tajvani forrásokat emiatt megbízhatónak titulálta, köztük a Taiwan Fact Checking Center-t is, sőt egy napokban leadott hongkongi riportban Bruce Aylward doktor a WHO képviseletében egyenesen kitér a Tajvanra vonatkozó kérdések elől.

A Taiwan Fact Checking Center-t a Chinatrust Commercial Bank finanszírozza. A ’tényeket ellenőrző szervezetről’ egy helyi lap a következőt írja:

banner

“Egy történet valódiságának ellenőrzésére tett első kísérlet egy tajvani média által jelentett sztori, mely szerint a Palau Pacific Airways beszüntette a repülési tevékenységét, mert Peking Chiu Hung-chao (邱宏 照) elnököt kívánja büntetni amiért elkötelezett Tajvan függetlensége mellett . A Tajvani Fact Checking Center szerint a légitársaság kereskedelmi okokból szüntette meg az üzemeltetést, és Chiu valójában nem is támogatta Tajvan függetlenségét.”

A fontosabb tények kissé zavarosak voltak a Tajvani Fact Checking Center első jelentésében. Ilyen volt például, hogy Peking ezzel megszüntette a kínai turizmust, hogy ezzel büntesse a Palau légitársaságot a Tajvannal fenntartott kapcsolatai miatt. És ez valóban a légitársaság leállítását okozta. A szerkesztői döntés Chiu politikai álláspontjának ellenőrzéséről furcsa elsődleges választás volt, ami valójában hamis híresztelés. Ugyanis Peking a turizmuson keresztül gazdasági károkat okozott Tajvan diplomáciai szövetségesének, ami a légitársaság bezárásához vezetett.

Orosz/kínai befolyás a Twitter vállalatban

2011 elején a Twitter hatalmas befektetést kapott Oroszországtól, amelynek összege 400 millió dollár volt. Majd később további 400 millió dollárt húzott be a második körben finanszírozásként.

2015. október 14-én Omid Kordestani, a Google korábbi üzleti vezérigazgatója lett az ügyvezető elnöke a Twitternek. Átvette Jack Dorsey helyét, aki CEO-ként folytatta a továbbiakban” – jelentette a Wall Street Journal.

Kordestani iráni-amerikai, aki Teheránban született és ott nőtt fel mielőtt USA-ba költözött.

A közelmúltban sok vita folyt arról is, hogy egy új amerikai befektető a Twitter jelentős mennyiségű részvényét felvásárolta annak érdekében, hogy Dorsey-t kirúgják.

Ezt a ‘rúgjuk ki Dorsey-t’ kísérletét a Silver Lake bonyolította le, aki egy milliárd dolláros befektetést ajánlott fel 2 milliárd dollár értékű részvény-visszavásárlásra.

A Silver Lake 2011-ben az Amazon kínai versenytársába, az Alibabába fektetett, valamint a China Ant Financial fintech óriásba is.

Az Alibabába való befektetésük rendkívül jövedelmező volt. A New York Times szerint: “A 2011-es és 2012-es Alibabában eszközölt 500 millió dolláros beruházásnak köszönhetően a Silver Lake most már több mint 5,1 milliárd dollár értékű részesedéssel bír”. Ez volt 2014-ben.

Twitter

Politikusok cenzúrázása

Giuliani (New York volt polgármestere) tweetjei törölve lettek, és a Twitter szóvivője megerősítette a Fox News-nak, hogy fiókjait ideiglenesen lezárták, mivel megsértették a legújabb Twitter-szabályokat, amelyek a COVID-19 félrevezető információk terjesztésére vonatkoztak” – jelentette a mainstream Fox.

Mindkét esetben olyan tweet miatt történt ez, ami téves információközlést állapít meg egy új klinikai vizsgálat eredményeit illetően. Ezek a vizsgálatok a hidroxi-klórkinin koronavírus elleni hatékonyságáról írnak bizonyos kombinációkban és akár 100%-os tünetmentességet produkáltak. A hidroxi-klórkinint egyébként malária betegség ellen szokták javasolni.

Abban kicsit téves az állítás, hogy nem 100%-os a hatékonysága, hanem 80 betegből 78 betegnél működött. Ám amikor egy kínai tisztviselő teljesen tévesen azt írta ki Twitteren, hogy a koronavírus amerikai katonáktól származik, akkor őt mégsem büntették meg a szabályok megsértése miatt.

Egy megválasztott politikus cenzúrázása természetesen hatalmas alkotmányos következményekkel jár. Nem a Twitter feladata megmondani, hogy mi az „igazság”, ami általában amúgy is egy nagyon árnyalt koncepció.

Emellett a jelenlegi civilizációban nem cenzúrázunk pontosan azért, mert olyan szervezetek, mint a Twitter meglehetősen könnyen befolyásolhatók egy kis pénzzel. Főleg akkor, amikor szükségük van rá. 2017-ben 108 millió dolláros veszteséget jelentettek, de csodák csodájára 2018-ban hatalmas nyereséget könyveltek el 1,2 milliárd dollár értékben.

A Twitter nem az egyetlen cenzúrázó tömegkommunikációs platform. A Tencent által támogatott Reddit a jelenlegi pánik és hisztéria kulcsfontosságú kezdeményezője volt. Anthony Fauci, a koronavírussal kapcsolatos válaszokért felelős amerikai közegészségügyi tisztviselő nem régen azt írta, hogy a koronavírus halálozási aránya nem rosszabb egy erősebb influenzánál.
Először Kína kezelte ezt a problémát helyesen- mondják a propagandisták -, mert ő bevezette a kijárási tilalmat. Mivel ez működött, így mindenkinek be kellene vezetni azt. A Twitter ezért most az új irányelv szerint törli azokat a tweeteket, amely állítják, hogy a kijárási tilalom nem működik.

A Twitter nincs egyedül a cenzúrában

A kijárási tilalom nélkül, ha mindenki megfertőződik, és 1%-uk meg is hal, akkor is több száz millió halálesetről beszélünk, a kijárási tilalom pártolók szerint.
Természetesen teljesen figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy Kínában valamilyen módon csak 3000 halál volt. Dél-Korea pedig a vírus terjedését kijárási tilalom nélkül is meg tudta akadályozni. De saját kormányaink és a média is most azt pártolja, bizonygatja, hogy Kína mennyire hatékony valósította meg a kijárási tilalom stratégiáját.

Kína belső cenzúrája „decentralizált és széttagolt, az információellenőrzés terhe pedig magánvállalkozásokra hárul” – mondják a koronavírushoz és más eseményekhez kapcsolódó kínai propagandáról a Free Hong Kong tüntetők.

Most alapvetően „exportálták” ezt a modellt oly módon, hogy megkerüljék magát az alkotmányokat. Megsértik az áhított nyugati alapelveket, amikor a kommunikációs platformokat manipulálják vagy cenzúrázzák.

Ez ma odáig fajult, hogy a Twitter cenzúrázza a kiemelkedő vezetőket a nyilvános vita közepette. Azonban tét most még ennél is magasabb: élet és halál.

A Reddit azt állítja, hogy hétköznapi emberek irányítják a témáikat és bármit megtehetnek, amit akarnak. Ez alól természetesen kivétel a The Donald csatorna, amit most saját moderátorok menedzselnek. De feltételezzük, hogy miután egy csatorna a Redditen elér egy bizonyos pontot, a Reddit adminok közvetlenül vagy közvetetten veszik át az irányítást felette, mivel a Reddit bevétel nagyban függ attól, hogy abban a csatornában hogyan folytatódik a beszélgetés.

A Twitternek azonban még hamis mentsége sincs, mert maga a Twitter irányítja elsősorban az amerikaiak tömeges cenzúráját, de időnként a kínai kormány kritikáit is.
Ez egyértelműen tömeges beszivárgás és felforgatás anélkül, hogy beleásnánk magunkat Kínaberuházásaiba‘ a sok ‘mainstream‘ nyugati sajtótermékben vagy indiai techstartup felvásárlásaikba, vagy a kb. 7000 nyugati tudós lefizetése által a különféle „tehetség” programon keresztül. Itt titkos szerződést is alá kell írniuk a kínai kormánnyal, mely által alapvetően kémekké válnak ezek a támogatott személyek.

Fenyegetés a demokráciára

Alexander Dugin szerint, aki Putyin tanácsadója, és aki jelentős befolyást gyakorol Kínára is, megpróbálja irányítása alá venni az országot, és USA „alárendeltjének” nevezi Kínát, ha inkább a nyílt együttműködési módot válassza velük.

Ez megmagyarázza azt, hogy Putyin miért köhögött folyamatosan az első Trumppal folytatott nyilvános konferencián, amikor a legtöbb amerikai, és különösen a függetlenek örömmel nyújtották kezüket, hogy véget vessenek a konfrontációknak.

Egy kéz, amelyet megharaptak, és most úgy tűnik, hogy teljesen levágták. Mivel a nyugati civilizáció befogadása és nyitottsága, amelyet évszázadok során felépített tudásból szerzett annyira ki lett használva az autoritánus kommunisták által, hogy alapvetően kapitalizmust használnak önmaga ellen.

Az ösztönzők számítanak. Aki fizet neked, csak az számít teljes mértékben, mert alapvetően „törvényesen” fel van hatalmazva, hogy ugráltasson téged.

Amerikában a tömeges cenzúra, különös tekintettel a nemzeti személyiségekre, egyértelműen halálos fenyegetést jelent magára az életmódunkra.
Különösen akkor áll fent ez az eset, ha az ilyen tömeges cenzúra egy nyilvánvalóan korrupt WHO támogatását célozza meg. Sokuknak jó oka van a súlyos gondatlanság feltételezésére.

Egy WHO, amely nyíltan ellentmond például a megválasztott francia kormánynak – hasonló mint az, amikor a nyílt forráskódú szoftverek kódját működtetők lesznek korruptak. Korrupttá válnak azok is, akik az iránymutatásokat írják a gyógyszereket vagy a politikát illetően – és ez hihetetlenül ellentmond a járvány közepén.

A Twitter szerint azokat, akik ellentmondnak a WHO-nak, cenzúrázni kell.  Még akkor is, ha azokat a dolgokat jogszerűen megválasztott embereknek nyilatkozzák. Mert nyilvánvalóan ez az amerikai vállalat nem értékeli azon alapelveket, amelyek saját maga felemelkedését is lehetővé tették.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.