UEFA blokkláncra épülő jegyrendszerrel indul neki az EURO 2020-nak

Az UEFA bejelentette, hogy blokklánc-alapú mobil jegyrendszert fog használni az EURO 2020 labdarúgó torna jegyeinek értékesítésekor . Az egyesület több mint 18 hónapja teszteli a blokkláncra épülő jegyek értékesítését. Állítólag már 110.000 darab jegyet ( a jegyek több mint 80%-át) adtak ki a rendszer segítségével az UEFA Nemzeti Liga döntőjekor, 2019. júniusában.

QR-kódokat beolvasó mobilalkalmazás áll a megoldás középpontjában. Megakadályozza a másolást, és a jegyeket csak röviddel az esemény előtt engedi aktiválni, amikor a szurkolók a stadion közelében vannak már. A szurkolók az alkalmazás használatával jegyeket továbbíthatnak vendégek számára, de a videó azt mutatja, hogy a címzettnek azonosítani kell magát.

Az UEFA azt állítja, hogy az app használata hozzájárul a fenntarthatósági céljainak eléréséhez azáltal, hogy csökkenti a papírfelhasználást.

UEFA

Az UEFA bizalmas információnak tekinti a beszállító nevét, azonban nagyon valószínű, hogy a SecuTix céggel áll kapcsolatban. Ők azok, akikkel 2018-ban is együtt dolgoztak már. Valószínűleg most is ők kapták meg a lehetőséget, hogy a jegykiadó szoftvert létrehozzák az UEFA Euro 2020-hoz is.

Amikor a cég megkötötte az üzletet, a SecuTix vezérigazgatója, Frédéric Longatte elmondta: „Ez is azt bizonyítja, hogy agilis technológiáink képesek megbirkózni a nagyigényű események okozta kihívásokkal, mint a különböző helyszínek és változó hozzáférési rendszerek. Az UEFA megbízható szoftverlicenc-szolgáltatójaként betöltött pozíciónkra építve támogatjuk a szurkolókkal való kapcsolattartást, valamint egy tisztességes és átlátható jegyrendszert kínálunk számukra.”

A SecuTix webhely egy hasonló megoldást vázol fel.

A SecuTix anyavállalata is részt vett a TIXnGO platform fejlesztésében, amelyet az Egyesült Királyság Lancashire megyei krikettklubja használ.

Több mint egy évvel ezelőtt a Ticketmaster megszerezte a blokklánc jegyvásárló alkalmazást, az Upgraded nevű céget, amely a sportesemények jegyeinek értékesítésére szakosodott.

Tavaly a holland GUTS Tickets a blokklánc segítségével értékesített belépőjegyeket a népszerű helyi sztár, Guus Meeuwis 2020. júniusi fellépésére. A közelmúltban a Telecharge azt nyilatkozta, hogy a blokklánc segítségével értékesíti a Broadway show-k jegyeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.