Egy férfi ufó boncolásról készített NFT-vel akar meggazdagodni

Egy férfi egy állítólagos ufó boncolásról készített képet NFT formájában kíván árverésre bocsátani, melyért 1 millió dollárt akar bezsebelni. A felvételt a CIA hitelesítette, és a nyertes licitáló egy, az ügynökséghez tartozó tudóstól származó feljegyzést is kap, amely igazolja a kép eredetiségét.

Egyesek számára az NFT-k – nem-helyettesíthető tokenek – legújabb trendje legalább annyira hihetetlen, mint az ufók. Egy férfi abban bízik, hogy mindkettőbe vetett hitéből komoly hasznot húzhat. Egy 1947-es földönkívüli boncolásáról készült NFT-t akar 1 millió dollárt eladni.

Ray Santilli, egy londoni producer, aki azt állítja, hogy a felvétel tulajdonosa, árverésre bocsátotta a negatívot a Rarible, NFT-kre specializálódott oldalon. Az NFT-jét a Zapruder-filmhez hasonlónak és a CIA által “hitelesítettnek” írja le.

A szóban forgó filmnek azonban kétes múltja van. Először 1995-ben látott napvilágot, amikor a Fox levetítette az Alien Autopsy: Fact or Fiction (Idegen boncolás: tény vagy kitaláció) című dokumentumfilmet. A dokumentumfilm részleteket tartalmazott egy 1947-ben felvett ufó boncolásról. A film házigazdája Jonathan Frakes volt, aki Will Riker-t játszotta a Star Trek: A következő generációban.

A dokumentumfilm az ugyanabban az évben történt földönkívüliekkel való találkozásról szóló tényleges állításokra támaszkodott. Ezután az új-mexikói Roswell Army Airfield egy sajtóközleményt adott ki, melyben arról írt, hogy egy repülő csészealjat talált.

A hadsereg gyorsan visszavonta a közleményt, mivel később kiderült, hogy az a bizonyos ismeretlen repülő tárgy egy eltévedt meteorológiai ballon volt.

Évtizedekig pletykáltak az USA-ban a roswelli idegenekről. De Santilli 1995-ös dokumentumfilmjével, amelyben egy földönkívüli boncolásáról készült felvételeket mutatott be, egyre többen kattantak rá az idegenek témára. Santilli azt állította, hogy egy katonai operatőr adta át neki az ufó boncolásáról készült felvételt, még az 1990-es évek elején.

Santilli kijelentette, hogy a CIA hitelesítette a felvételt. Valójában egy Christopher “Kit” Green nevű, a CIA-val kapcsolatban álló tudós mondta azt, hogy a felvétel valós, ami mondjunk meg őszintén, nem jelent semmit.

A ma már megszűnt Nemzeti Felfedező Tudományos Intézet (NIDS) által kiadott feljegyzés szerint Green egy 1987-es Pentagonban tartott eligazításon látott boncolásról készült képeket, amelyek szerinte megegyeztek Santilli felvételével.

A film készítője kijelentette, hogy viccből csinálta az egészet állati szervekkel

Santilli sokáig ragaszkodott a történetéhez, de 2006-ban elismerte, hogy a boncolásról készült felvételek nem valódiak. Ez azonban nem jelentette azt, hogy a boncolás soha nem történt meg.

“1993-ban vagy 1994-ben láttuk a boncolásról készült felvételt eredeti formájában, a felvétel azonban szinte teljesen tönkrement. Csak néhány képkocka maradt meg belőle, amit referenciaként tudtunk használni. Mi csak képkockáról képkockára helyreállítottuk az eredeti felvételeket… Amit mi tettünk, az egy restaurálás volt. Nem átverés volt.”

Santilli most azt állítja, hogy az NFT egy olyan képkocka, amelyet az eredeti felvételekből mentett ki, ezért pedig 1 millió dollárt kér. A nyertes licitáló egy fizikai negatívot is kap a filmből, valamint néhány CIA levelet, amelyek “igazolják” a hitelességét.

De sokan kétségbe vonják Santilli állításait. Köztük az is, aki a felvételt készítette, egy brit filmes és bűvész Spyros Melaris.

“Számomra ez csak egy vicc volt, egy kis szórakozás” – jelentette ki. Majd elmondta, hogyan használtak a felvételhez állati szerveket és latexruhát egy barátjával, aki a Doctor Who számára készített kellékeket. Melaris úgy véli, felháborító az, hogy Santilli megpróbál hasznot húzni a munkájából.

1995-ben készítettem az Alien Autopsy-t” – írta Melaris a Twitteren az NFT bejelentését követően. “Nem létezik igazi boncolás. Az itt eladásra kínált NFT képkocka egy szerzői joggal védett darab a munkámból. Az eladása pedig csalásnak minősül.”

Ezután kíváncsian várjuk, ki lesz az az őrült, aki mégis megveszi. Mint tudjuk számtalan megrögzött ufó hívő van, aki képes ennyi pénzt kiadni egy kamu felvételért.