Egy token, ami a globális hőmérséklet emelkedésével megsemmisíti magát

Az elmúlt időszakban rengeteget lehetett hallani és olvasni a nem helyettesíthető tokenekről, az NFT-kről. Szinte minden cég és minden híresség valamilyen formában beszállt ilyen tokenek kibocsátásába. Gondoljunk csak Ellen DeGeneresre, Snoop Doggra vagy éppen arra, hogy az Instagram és az eBay is különféle NFT-kezdeményezéseket indított. Ezen tokenek alapvetően egyediek lennének, de már annyi különféle van belőlük, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Most viszont feltűnt közöttük egy különleges darab, amelyet a terra0 DAO készített. A DAO ugye egy decentralizált autonóm szervezet, ami irányítási struktúra nélkül, okosszerződések segítségével tartja fenn magát. Ebben a felhasználók határozzák meg a jövőbeni fejlesztési irányokat.

A globális hőmérséklet emelkedése egyre jobban gyorsul

Szóval most került árverésre az az NFT, ami bárki által megsemmisíthető, ha a globális hőmérséklet emelkedése 2 Celsius fokkal meghaladja az iparosodás előtti időszak hőmérsékletét. Az NFT egyébként úgy lett kódolva, hogy a NASA globális hőmérsékleti adatait figyeli az Ethereum hálózat segítségével. Maga a műalkotás, ami a Két Fok nevet viseli, egy 20 másodperces videó egy dél-németországi erdőről, amelyre egy önpusztításra figyelmeztető szöveg került ráhúzásra. A terra0 szerint ahogy egy valódi erdő elpusztul majd, ha bizonyos hőmérsékleti szint fölé megy a globális hőmérséklet, úgy ez az NFT is el fog pusztulni. Az árverés június 10-én zárul majd a tokenre. Az jelenleg még nem egyértelmű a tudósok körében, hogy mikor érhetjük el ezt a 2 Celsius fokos hőmérsékleti emelkedést.

A leginkább osztott nézet szerint 2062-re ez biztosan bekövetkezhet, ha az elmúlt 30 év trendje alapján számolunk. És mivel gyorsul a fejlődés és a termelés is a világon, így valószínűleg ennél csak előbb érjük el a kritikus szintet. A készítők szerint komoly érdeklődésre számíthat a token, főleg, hogy a kriptovilágban is egyre jobban megjelentek a környezetvédelmet hangsúlyozó hangok. Amennyiben például az Ethereum hálózata átáll a proof-of-stake algoritmusra, akkor néhány éven belül a környezetre gyakorolt hatása 99,5%-kal fog majd csökkenni. Úgyhogy a terra0 projektje kettős céllal bír, egyrészt felhívja a figyelmet a globális felmelegedésre és a kriptok szerepére ebben. Másrészt pedig terjeszteni szeretné azt a koncepciót, hogy a kriptovaluták világában is lehet környezetvédő módon tevékenykedni.