Új bitcoin rekord: az arannyal szemben is csúcsot döntött a kriptopénz

A MarketWatch adatai szerint új rekordot döntött a bitcoin-arany árfolyam: 15,75 unciába kerül jelenleg egy bitcoin.

Az arany is erős volt 2020-ban, de a bitcoin még jobb évet zárt

A tavalyi év végén folyamatosan jelentettünk az egymást követő bitcoin rekorddöntésekről, a helyzet pedig az új év első napjaiban is változatlan: jóval 29 ezer dollár felett jár a BTC árfolyam. Azonban egy új csúcsot már 2021-ben is magáénak tudhat a kriptopénz: az arannyal szemben még sosem volt ilyen magas az ár.

A MarketWatch adatai alapján a cikk írásának idején 15,75 unciáért tudunk egy bitcoint megvásárolni. Ezzel a 2017 decemberében beállított rekordot tudta megdönteni a kriptopénz.

2020 mind a bitcoin, mind az arany számára erős évet jelentett. A kriptopénz a márciusi $4100-os árfolyamról tornázta fel magát a majdnem 30 ezer dolláros szintig. De az arany sem teljesített rosszul: januártól decemberig egy 25%-os emelkedést figyelhetünk meg a nemesfém árfolyamában.

A két eszköz hasonló okokból ragadta meg a befektetők figyelmét – mind egyéni, mind intézményi szinten. A 2020-as év tumultusait követve sokan kerestek az inflációval szemben rezisztens eszközöket a befektetéseik számára. A bitcoin azonban úgy tűnik, most még az arannyal szemben is tud extra pozitívumokat felmutatni. Szállíthatóságának, használatának és beszerzésének egyszerűsége, illetve decentralizált mivoltja mind-mind a kriptopénz mellett felhozható érvek.

A véges készlet, mely az infláció szempontjából a legjelentősebb, mindkét eszközre nagyban jellemző – bár a bitcoin esetében ez sokkal konkrétabban meghatározható végesség. Az arany ilyen téren bizonytalanabbnak számít, hiszen nem tudjuk készletének határait ennyire pontosan megadni.

Új bitcoin rekord: az arannyal szemben is csúcsot döntött a kriptopénz
BTC/XAU árfolyam – Forrás: MarketWatch

Az arany és a bitcoin közti hasonlóságokat igazolja az is, hogy a tavalyi év során szintén figyelhettünk meg korrelációt a két eszköz árfolyammozgása között – még úgy is, hogy közben egyre több szakértő szerint mutatott a kapcsolat gyengülést. Több befektetési alap, például a Grayscale Bitcoin Trust, arról is beszámolt, hogy ügyfeleik közül többen nem az arany mellett, hanem inkább a nemesfém helyett választják a bitcoinba való befektetést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.