Új év, régi szokások: ismét rekordot döntött a bitcoin újévkor

Szinte semmi nem történt a héten, lassan mégis majdnem 9 millió forint egy bitcoin.

A kihívásokkal teli 2020-as évet magas labdával ütötte le a bitcoin. Új rekord árfolyamon, 29550 dollárral búcsúztatta az óévet a legnépszerűbb kriptopénz.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Jó formában volt a bitcoin az év utolsó hetében is. Simán visszanyerte az árfolyam az erejét, miután 26 ezer dollárig korrigált a bitcoin a hét elején. A visszapattanás pedig igen csak jól sikerült, 29 ezer dollár felett döntött rekordot a bitcoin árfolyama a héten.

Jó szokásához híven ismét rekord mértékű növekedésen van túl a bitcoin, ahogy az a korábbi évek decemberében is így alakult.

 

Az emelkedés mögött bizonyára most is az intézményi tőke beáramlása áll, mint ahogy az az elmúlt hetekben is tapasztalható volt. A héten kiderült ugyanis, hogy a Grayscale befektetési alapkezelő közel háromszor annyi bitcoint vásárolt fel decemberben, mint amit a bányászok kibányásztak. Ezzel a Gryascale tárcáiban már több, mint 2 milliárd dollár értékű bitcoin csücsül. De minden bizonnyal, nem ők az egyetlenek a piacon, akik bitcoint vásárolnak fel nagy tételben. Mexikó második leggazdagabb embere szerint is a bitcoin volt élete legjobb befektetése, aki portfóliója közel 10%-át tárolja bitcoinban.

Miközben a bitcoinért lassan ölik egymást a vásárlók, addig a Ripple háza táján már lassan lasszóval kell fogni a vevőket. A 70%-os esés után kis mértékben már magára talált az XRP, de messze van az egy hónappal korábbi csúcs árfolyamától és optimista hangulatot sem érdemes egyhamar várni a piacon. Az amerikai értékpapír piac bejelentése után, melyben beperelték a Ripplet tiltott értékpapír kibocsátás miatt, egy sor kriptováltó dobta a kereskedő eszközei közül az XRP-t. Ráadásul van olyan elemző, aki szerint a Ripple elleni per, csak a kezdet volt.

Az XRP tulajdonosoknál is jobban sírhatott a héten egy gyanutlan kereskedő, aki közel 2 millió dollárt bukott azon, hogy épphogy 3 dollárral lecsúszott a 1INCH token airdropjáról.

Bitcoin fundamentális mutatói

A napi használatban lévő bitcoin címek száma ismét növekvő tendenciát mutatott, ahogy a bitcoin közelítette a rekord árfolyamot. A Santiment elemzése szerint az elmúlt időszakban szoros korrelációt mutat az árfolyammozgás a használatban lévő tárcákkal.


Annak ellenére azonban, hogy a bitcoin árfolyama extrém árfolyam nyereséget mutat, a nettó nem realizált nyereség még mindig alacsony. Amíg a mutató a zöld tartományban mozog, addig még hisznek a befektetők a további növekedésben és nem léptünk át az eufória területére.

Az alacsony mutató tehát azt jelzi, van még növekedésre tér. Összehasonlításképpen, 2017-ben ezen a szinten éppen 5-6 ezer dollár volt a bitcoin, innen még 250%-ot emelkedett, amit nem tetőzött 20 ezer dollárnál. Ha követi a trendet a bitcoin, az egy 65 ezer dolláros árfolyam csúcsot jelentene.

Willy Woo azonban még ennél is magasabb árfolyamot vár. A Top Cap modellje még csak most kezd felfelé görbülni. Bár maga a modell nem ad ki célárfolyamot, közelítéssel meg tudja becsülni az emelkedés tetejét. Ha az árfolyam ugyanúgy decemberben tetőzik mint a korábbi piaci ciklusok idején, akkor a 100 ezer dolláros bitcoin árfolyam túl konzervatív is lehet, Woo szerint a 200-300 ezer dollár közötti árfolyam lehet a reális év végére.

A blokklánc adatok szerint a rendelkezésre álló készletet bőven túlszárnyalva a piaci kereslet. Ez a Grayscale felvásárlásából is jól látszik. A felhalmozásra tartott bitcoin címek száma folyamatosan nő. Ezek azok a címek, amik eddig csak kaptak bitcoint, de eddig nem költöttek róla semmit sem.

Ezek a felhalmozásra tartott bitcoin címek jelenleg az összes cím 14,5%-át teszik ki, ami egyértelműen oka a mostani árfolyam emelkedésnek is.

Technikai indikátorok a bitcoin kereskedésben

Miközben a fundamentumok szerint bőven van még növekedésre tér, a technikai indikátorok szerint a jelenlegi exponenciális növekedés ilyen ütemben biztosan nem tartható. Az RSI extrém túlvett tartományban mozog már 15. napja. Ha sor kerül egy letörésre a 24 ezer dollár nyújthat támaszt a további esés ellen, ez volt az a 21 napos mozgóátlag, ahonnan még novemberben majd december közepén is visszapattant egy-egy korábbi esés. És ne felejtsük el, hogy van még bőven nyitott CME Gap is 20 ezer dollár alatt, ami a múlt ismerete szerint 90%-ban zárulni szokott.

Azonban az árfolyam már a 30 ezer dollárral próbálkozik időközben. Ha sikerül efölé kerekednie a bitcoinnak jelentősebb korrekció nélkül, akkor tovább folytatódhat az emelkedés.

A napi grafikonon egy felfelé nyitott ék alakzat rajzolódik ki, amit egészen december 12-éig tartott is a bitcoin. Innen azonban több, mint 60%-kal ugrott ki a bitcoin az év utolsó három hetében, minden medve piaci indikátort maga mögött hagyva. Hiába hagyta el az ék alakzat szélét a bitcoin, hiába alakult ki medve piacinak tűnő divergencia 24 ezer dollárnál az árfolyam megállíthatatlanul tört felfelé. Emögött vagy a karacsonykor unatkozó ünnepi befektetők kereslete vagy pedig az intézményi tőke OTC piaca állhat.

Az indikátorok tehát próbálják az árfolyamot a normális tartomány felé terelni, azonban a vásárlói nyomás egyszerűen jelenleg túl nagy ehhez.

Altcoin hírek

A héten a Dashnél új szakaszba ért a közösségi tárca fejlesztése. Ez a Dash platform eddigi legnagyobb szabású frissítése, ami egyben a Dash jövőbeli útját is kikövezi. A közösségi kriptofizetések révén emberek számára is könnyen megjegyezhető címeken keresztül lehet majd kriptopénzt utalni, ezzel is elősegítve az adoptáció széleskörű terjedését.

A Cover protokoll DeFi platform natív tokenje 97%-ot vesztett értékéből miután kiderült, hogy hibás volt a kód, ami alapján végtelen mennyiségű tokent tudott hirtelen bányászni egy támadó. Pár nappal később már sikerült is egy kompenzációs tervvel előállni a fejlesztőknek, amivel visszaállítják a blokkláncot egy korábbi blokkra. A Binance a saját erre a célra fenntartott alapjából már közölte, hogy kárpótolni fogja az érintetteket.

Shitcoin Show

IQ (+100%) Az Everipedia IQ tokenje megduplázta értékét az elmúlt órák során. A decentralizált tudásra épült DeFi platformon előrejelzésekkel lehet kereskedni.

FUN (+40%) Szintén jól teljesít a FUN token. Az ETH alapú FunFair hálózat ICO-ja még 2018-ban volt, a kaniszó token iránt pedig most megnőtt a kereslet új évkor.

IDEX (-30%) A szintén DeFi platform natív tokenje az IDEX kibocsátás óta gyengélkedik, 4. hónapja esik az árfolyam, ami az elmúlt napokban sem csitult.

REEF (-20%) A Binance Launchpadján a héten indult el a REEF, mely összekötné a hagyományos pénzpiacot a decentralizált pénzügyekkel. Az indulás óta azonban leginkább csak az eladók uralják a piacot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.