Új layer-2 protokoll hozhat gyorsabb fizetési megoldásokat a Bitcoin hálózatra?

Egy Burak nevű Bitcoin fejlesztő azt állítja, hogy Ark nevű layer 2-es megoldásával megszűnik az ún. “csatornakezelés” (channel management) szükségszerűsége, ami a jelenlegi megoldásokban nem feltétlenül működik hatékonyan. Lehet, hogy hamarosan nem csak Cathie Wood jut az eszünkbe az Ark szócskát hallva, hanem ez lesz az új gyors BTC fizetések záloga?

A Bitcoin fejlesztői levelezőlistáján megosztott információk szerint az Ark egy alternatív megközelítést kínál a skálázás terén, ugyanis a legtöbb layer-2 megoldással ellentétben itt nincsen szükség csatornák nyitására és zárására, illetve a csatorna likviditás finanszírozására.

Technikai háttér: A “channel management” (csatornakezelés) a Bitcoin protokollon egy olyan funkció, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a közvetlen, off-chain tranzakciókat a Bitcoin hálózaton belül. Ez a funkcionalitás segíti a Bitcoin hálózat hatékonyságát és skálázhatóságát, valamint lehetővé teszi a gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat. A csatornakezelés lényege az, hogy a résztvevők létrehoznak egy közös “csatornát” a Bitcoin hálózaton belül, amely lehetővé teszi a közvetlen tranzakciókat egymás között anélkül, hogy minden egyes tranzakciót azonnal a Bitcoin blokkláncra kellene rögzíteni. Ehelyett a tranzakciók a csatornán belül végrehajtódnak, és csak a csatorna végső egyenlegének zárásakor kerülnek be a blokkláncra.

Az Ark protokoll ún. virtuális UTXO-k (vTXO-k) segítségével működik, amelyek rövid életű váltók és négy hét után lejárnak. Amikor egy fizetés megtörténik, akkor a meglévő vTXO-t beváltják, és újak kerülnek létrehozásra. A likviditás kezelésére Burak az Ark Service Providernek (ASP) nevezett szolgáltatást vezeti be, amely likviditásszolgáltatóként, CoinJoin koordinátorként és Lightning szolgáltatóként is működik. 

Az Ark nem leváltani akarja a Lightning Networköt, hanem fejlesztője egyfajta integrációként képzeli el a hasznosságát. Burak kiemelte a protokoll jövőbeli fejlesztésének és bővítésének lehetőségét is, ugyanis vannak még ötletei, hogy milyen további elméleti problémákat tudna a technológia felszámolni.

Forrás: Bitcoin Magazine