A bitcoin nagyágyú szerint idővel minden bank képes lesz BTC-számlavezetésre

Gyakran soroljuk a bitcoin és a kriptodevizák előnyei közé, hogy nem igényel közvetítő szereplőt a tárolása, hiszen saját tárcánkat úgy tudjuk kezelni, hogy ahhoz semmilyen bank, vagy állami hatóság nem fér hozzá. Michael Saylor BTC befektető, a MicroStrategy társalapítója és ügyvezető igazgatója mégis amellett érvel, hogy a pénzügyi világnak ki kell alakítania a bitcoin számlavezetés kultúráját, mert nem minden intézmény és egyén tudja egyedül megoldani a feladatot.

Michael Saylor az egyik legnagyobb hatású üzletember a bitcoin világában. Cége, az üzleti intelligencia (BI) szoftvereket fejlesztő MicroStrategy eddig több mint 140 000 BTC-t vásárolt, ami a cikk írásának pillanatában kicsit több, mint 3.7 milliárd dollárt ér. Ez a vagyon önmagában is nagyobb nyomatékot ad Saylor szavainak, ráadásul intézményi ügyfélként ő számos olyan kihívással találkozik, amelyeket az átlag bitcoin-befektető nem tapasztal meg. Míg viszonylag tájékozott magánszemélyként nem olyan bonyolult egy tárcát üzembe helyezni, az azon lévő bitcoint tőzsdék közt mozgatni, vagy kiutalni a fiat számlánkra, addig ez sokkal nagyobb szervezeteknél, vagy bizonyos okokból akadályoztatott magánszemélyeknél már sokkal nagyobb kihívás.

A fentiek miatt Saylor úgy gondolja, hogy el fog jönni az idő, amikor az összes nagyobb bank lehetőséget fog kínálni bitcoin számlavezetésre. Ezt arra alapozza, hogy amennyiben a bitcoint szélesebb körben kezdik el használni, akkor a bankoknak, vállalatoknak, kormányoknak és non-profit szervezeteknek is szükségük lesz bitcoinra, márpedig ezek a szervezetek nem feltétlenül tudják saját tárcán tartani a BTC-jüket: “New York City nem engedheti meg magának, hogy a polgármester kezelje a város bitcoinját, és a zsebében a jelszavakkal sétálgasson az utcán, mint ahogy az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma számára sem praktikus, ha egy tábornoknak hozzáférése van a szervezet összes bitcoinjához. – fogalmazott Saylor. – A nagy intézményeknek, egyházaknak, vállalatoknak és egyéb szervezeteknek szükségük lesz olyan infrastruktúrára, amelyben letétkezelők és bankok is részt vesznek. Ezért hiszem, hogy eljön az idő, amikor az összes nagy bank képes lesz a Bitcoin kezelésére.”

Michael Saylor azokra az emberekre is kitért, akik nem képesek saját maguk kezelni a bitcoin tárcájukat. Megemlítette azokat a kiskorúakat, akik BTC-t örökölnek (a jövőben egyre több ilyen lesz), vagy a demenciában szenvedő bitcoin tulajdonosokat (akikből idővel szintén egyre több lesz). A bitcoin guru szerint ezekben az esetekben ténylegesen szükség van a pénzügyi intézmények közreműködésére, mert csak így valósítható meg a biztonságos vagyonkezelés.

Saylor emellett nyomatékosította, hogy “ha hiszünk abban, hogy a nemzetállamok továbbra is fennállnak, akkor intézményeknek is birtokolnia kell bitcoint, és szükségük lesz egy bankra, amely megőrzi azt számukra. […] Úgy gondolom, hogy a bitcoin elkerülhetetlenül behatol majd a világ összes intézményébe különböző – gazdasági, logisztikai, vagy politikai – okok miatt. “

A teljes interjú megtekinthető Youtube-on: