Újabb csavar a Mt. Gox sztoriban: meghalt a tőzsde állítólagos hackerének ügyvédje

A Mt. Gox történet a kriptopénzek történelmének véget nem érő sagája. Alexander Vinnick, az állítólagos hacker, akit Mark Karpeles ex-CEO több, mint 400 ezer BTC ellopásával vádol, most újra ügyvéd nélkül maradt. A jelenlegi képviseletét végző ügyvéd, Timofei Musatov múlt héten baleset áldozata lett Moszkvában.

Meghalt Vinnick ügyvédje, miközben kiadatása fellebbezésén dolgozott

Alexander Vinnick neve valószínűleg ismerősen cseng sok Olvasó számára. Ha valakinek mégsem, akkor egy rövid ismertető: ő az az orosz hacker, akit a Mt. Gox volt CEO-ja, Karpeles az oldal meghackelésével és több milliárd dollárnyi BTC eltulajdonításával vádolt. Vinnick ráadásul a ma már nem működő, és annó is rendkívül kétes hírnévvel bíró BTC-e kriptotőzsde állítólagos alapítója is. Ez volt az az oldal, ahol a legtöbb elkövető kiberbűnözés során megszerzett bitcoinját mosta tisztára még 2017-es bezárása előtt – legyen szó hackertámadásról, zsarolásról vagy drogügyletről. Az amerikaiak még arról is meg vannak győződve, hogy a BTC-e segítségével jutottak hozzá az oroszok ahhoz a bitcoinhoz, amivel a Hillary Clinton hackertámadásért felelős hackereket fizették meg.

Vinnicket végül 2017-ben Görögországban kapták el az amerikai hatóságok kérésére, elfogása után pedig nem egy ország állt sorba azért, hogy megszerezze magának és bírósága elé állítsa: USA és Oroszország mellett Franciaország is erősen lobbizott Vinnickért. A görögök végül idén januárban úgy döntöttek, hogy az utóbbinak adják ki. A döntést természetesen Vinnick és jogi képviselete megfellebbezte, azonban itt jön az újabb csavar a történetben: a fellebbezéssel kapcsolatos bírósági meghallgatásra indult éppen Vinnick ügyvédje, amikor ismeretlen körülmények között baleset áldozatává vált Moszkvában. A helyi hatóságok annyit közöltek, hogy Musatov valóban meghalt április 23-én, azonban a baleset részletéről, körülményeiről és konkrét helyzetéről semmilyen információt nem adtak ki.

Az Mt. Gox elveszett bitcoinjai

Vinnickre eddig még nem bizonyították rá, hogy bármilyen köze lett volna a Mt. Gox hackertámadásához, azonban Karpeles már régóta egyértelműen őt vádolja az elveszett bitcoinok egy jelentős részének eltulajdonításáért. A Mt. Gox szétesésekor 950 ezer bitcoin tűnt el a tőzsdéről, amelyből később 200 ezret sikeresen visszaszereztek: a maradék 750 ezer bitcoint valaki vagy valakik azonban sikeresen ellopták; ezeknek azóta sem jutottak a nyomára.

Mind a Mt. Gox sztorija, mind a BTC-e ügyletei filmvászonra illenénk. Ez az új fejlemény minden valószínűség szerint nem az utolsó csavar a sztoriban – a popcornt érdemes lehet még újratölteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük