Újabb fordulat a kanadai Szabadságkonvojjal kapcsolatban: rendőrök is vannak az adományozók között

Egy jelentés szerint az ontariói rendőrség 15 rendőrtisztje is azok között van, akik anyagilag támogatták a Covid-19 szigorítások és a kötelező védőoltás ellen tüntetőket.

Ahogy azt megírtuk, a kanadai kormány már az ottawai tüntetőkkel kapcsolatba hozható, nem letétkezelő kriptotárcákat is blokkolná, ami egyértelműen azt mutatja, hogy a hatóságoknak fogalma sincs arról, hogy hogyan is működik egy ilyen tárca.

Annak ellenére, hogy a kanadai kormány az elmúlt időben több bankszámlát is befagyasztott, az egyik blokkláncelemző cég adatai szerint a Szabadságkonvojban tüntetőknek adományozott bitcoin folyamatosan mozgásban van. A CoinDesk jelentése szerint az adománygyűjtésre küldött 20 BTC-t különböző kriptotőzsdékre utalták ki az elmúlt időben, és mindössze 0,11 BTC maradt az eredeti számlán. Egyébként a tüntetőknek eddig adományozott kriptó értéke meghaladja a 788 ezer dollárt.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a kanadai hatóságok blokkoltak 34, a Szabadságkonvojhoz köthető tárcát. A Crystal Blockchain adatai szerint viszont a legtöbb blokkolt kriptotárca már szinte teljesen üres, és mindössze 6 BTC maradt rajtuk összesen, ami azt bizonyítja, hogy a bitcoin nagy része valahogy mégiscsak eljutott a tüntetőkhöz.

Egyelőre nem világos, hogy a tüntetők tudják-e használni a nekik küldött bitcoint

Azt egyelőre nem tudni, hogy a tüntetők valóban tudják-e majd használni a nekik küldött bitcoint, ezzel kapcsolatban több kérdés is felmerült. A jelentések szerint a körülbelül 20 bitcoinból négy kisebb összeg – egyenként körülbelül 0,14 BTC értékben – két kriptotőzsdén, a Coinbase-en és a Crypto.com-on kötött ki. Nem világos azonban, hogy ezeket az eszközöket fiat pénzre váltották-e, vagy továbbra is ezeken a platformokon tartják-e őket.

Érdemes lehet egyébként tisztázni, hogy a hatóságok nem blokkolhatnak semmilyen bitcoinnal és más kriptovalutával kapcsolatos tranzakciót, viszont magukat a kriptotőzsdéket már szabályozhatják.

A kormány még február 16.-án arra utasított minden pénzintézetet, hogy blokkolják a tüntetőkhöz kapcsolódó 34 kriptotárca tranzakcióit. Érdekes módon, miközben a rendőrség folyamatosan a Szabadságkonvojnak szánt bitcoinra vadászik, kiderült, hogy több ontariói rendőr neve is szerepel a tüntetőknek adományozók listáján. Azt egyelőre nem tudni, hogy a rendőrök valóban a tüntetők oldalán állnak, vagy pedig csak a tranzakciók mozgását szeretnék ily módon követni. Mindenesetre a GiveSendGo weboldalon keresztül a tiltakozást támogató közel 100 ezer adományozó között volt a kanadai rendőrség 15 rendőrtisztje is, akik 20 és 200 dollár közötti összegeket utaltak a tüntetőknek.