Újabb hackertámadás, most az Atomic Wallet kriptotárcát törték fel

A Twitteren több felhasználó is kriptoeszközei elvesztéséről számolt be, azt állítva, hogy az Atomic Wallet alkalmazásban tartott kriptóik tűntek el.

Az Atomic Wallet kriptotárca szolgáltató rendszereit a jelek szerint feltörték, a Twitteren a felhasználók a kriptoportfóliójuk teljes elvesztéséről számoltak be. Az Atomic egy nem letétkezelő decentralizált tárca, ami azt jelenti, hogy a felhasználók felelősek az alkalmazásban tárolt digitális eszközökért.

Atomic hackertámadás

“Jelentéseket kaptunk arról, hogy több kriptotárcát kompromittálták. Mindent megteszünk a helyzet kivizsgálása és elemzése érdekében. Amint több információval rendelkezünk, rögtön meg fogjuk osztani a közösséggel.”közölte az Atomic csapata a Twitteren június 3-án.

Számos felhasználó kommentálta a támadásról beszámoló posztot, azt állítva, hogy a digitális tárcájukból eltűntek a kriptoeszközök. A nyomozásban részt vesz az ellopott kriptoeszközök felkutatásáról és a feltört projektek kivizsgálásról ismert on-chain sleuth ZachBTX is. A cikk írásakor még nem világos, hogyan hajtották végre a támadást. Az Atomic kriptotárca több mint 5 millió felhasználóval rendelkezik.

Nem ez volt az első Atomic támadás

A Twitter-felhasználók arról is beszámoltak, hogy már korábban is loptak el kriptoeszközöket az Atomic Wallet alkalmazáson keresztül.

Ez történt a BTC-mel 6 hónappal ezelőtt is az Atomic tárcában. A cég lekezelően válaszolt vissza, hogy védjem jobban a jelszavamat, a seed kifejezésemet, blablabla… Mondtam nekik, hogy ennél jobban nem lehet védeni! Én csak az Atomicot használom a cserére, majd a kriptót kiutalom. A válaszom nekik, nem soha többé fogom őket használni! Most igazam lett!” – írta egy felhasználó válaszul a posztra.

A mostani támadás a hackertámadások hetente bővülő listájához csatlakozik. A decentralizált pénzügyi (DeFi) alkalmazást, a Jimbos Protocol-t május 28-án támadták meg, aminek következtében 4000 Ether veszett el, mintegy 7,5 millió dollár értékben. A Tornado Cash-t, egy decentralizált kriptomixert szintén nemrég hackelték meg. Május 20-án egy támadó sikeresen adott le 1,2 millió szavazatot egy rosszindulatú javaslatra, így teljes irányítást szerzett a protokoll irányítása felett.

A Chainalysis jelentése szerint a kriptohackerek tavaly becslések szerint 3,8 milliárd dollárnyi értékű kriptovalutát loptak el. Ezek a támadások főként Észak-Koreához köthető csoportokhoz köthetőek, és DeFi protokollokat támadtak meg. A TRM Labs egy másik elemzéséből kiderül, hogy a biztonsági incidensek száma 2023 első negyedévében nem változott, egy átlagos hackertámadás során ellopott kriptoeszközök értéke 10,5 millió dollárra csökkent a 2022 első negyedévi közel 30 millió dollárról. Sajnos ez a lassulás valószínűleg inkább átmeneti kegyelemdöfés, mint hosszú távú tendencia, jegyezte meg a TRM Labs. Figyelmeztetettek, hogy néhány nagyszabású támadás ismét átbillentheti a mérleg nyelvét.