Újabb magyar kriptobotrány: egy vihar buktatta le az illegális bányászokat

Illegálisan működtetett kriptobányász berendezésekre bukkantak Nagymegyeren a város tulajdonában álló rendelőintézet alagsorában. A városi óvóhelyként működő helyiségekben üzemelő gépeket egy vihar okozta beázás elhárítása során fedezték fel.

Az ügyet Kórósi Zalán helyi képviselő hozta fel egy testületi gyűlésen. Soóky Marián polgármester állítása szerint a városvezetésnek nem volt tudomása az engedély nélkül üzemelő berendezésekről, és a bányászgépeket az ügyészség már vizsgálja – számolt be róla a pozsonyi Új Szó.

„Augusztus közepén, a búcsú hetében volt egy nagy eső, ami feláztatta a poliklinikát. A nagyobb esőzésekkor itt többnyire visszafolyik a szennyvíz az épületbe, ahogy ez most is, augusztus 11-én történt. A városháza alkalmazottai voltak azok, akik ezt a szennyvizet kimerték onnan, majd az épület kezelője telefonált, hogy furcsa hangok szűrődnek ki bentről. Ezek a helyiségek teljesen üresek, feláztak, már nem működhet ott semmi. Miután odamentünk, mivel nem volt kulcsunk, feltörtük a zárat és akkor szembesültünk azzal, hogy mi történik ott. Azonnal rendőröket hívtunk”

– tájékoztatta a képviselőket a polgármester.

Mint kiderült, azóta elrendelték a városi épületekbe való bejárás tiltását, lecserélték a zárakat és megkezdték azok ellenőrzését.

A parázs vitákkal tarkított gyűlésen a polgármester elmondta, szerződésben állnak egy kibernetikai céggel, akik azt vizsgálják, jelentett-e adatbiztonsági veszélyt az incidens. Koczkás Beáta hivatalvezető ezzel kapcsolatban elmondta: „A számítógép, amit ott találtak, nem volt rákötve a város hálózatára, tehát személyes adatok, vagy más érzékeny információk nem szivároghattak ki, ami a kiberbiztonságot érinti”

Az, hogy pontosan kik helyezték el a berendezéseket, és kik üzemeltették, egyelőre nem ismert, ahogyan az sem, mekkora károkat okoztak ezzel a csaknem 80%-ban magyarok által lakott szlovákiai város számára.

Nem ez az első eset, hogy egy magyar önkormányzatnak illetéktelen kriptobányászattal kell foglalkoznia. Csaknem 3 éve robbant a botrány, amely szerint Borka-Szász Tamás, erzsébetvárosi DK-s képviselő irodájában szintén bitcoinbányász berendezést találtak. Az ügy akkor az állami médiának köszönhetően is komoly figyelmet kapott.

Kiemelt kép forrása: Wikimedia Commons.