Újdonság a Sony-tól: megérkezett a cég első elektromos autója

A Sony betör az autópiacra. A japán vállalat tegnap mutatta be első elektromos autóját.

Videojátékok, kameralencsék, okostelefonok. A Sony technológiai óriás ezekkel a termékkel vált híressé, de most nagy fába vágta a fejszéjét és egy teljesen más szektor felé mozdult el. A cég a CES 2020 eseményen ugyanis bemutatta első elektromos autóját. Mivel a környezetvédelem fontossága és a szabályozás átalakulása nagy nyomást gyakorol a világ autógyártóira, a Sony úgy gondolta, hogy kihasználja a változásokat és saját személyautó gyártásába fog.

Január 7-én, kedden lerántották a leplet a Sony Vision-S nevű elektromos koncepcióautóról. A gépkocsi létrehozásában fontos szerepet vállalt a Generation, a Bosch, az Nvidia, a Continental és a Magma is. Az autó kidolgozásának fő oka pedig nem mást volt, minthogy a Sony megmutassa technológiai képességeit az intelligens érzékelők gyártásának területén. A Sony már egy ideje beépített információs és szórakoztató rendszerek kialakításán dolgozik, aminek egyik ideális felhasználási területe lehet a saját gépjármű modellje. A Vision-S-ben óriás műszerfal-képernyő helyezkedik el, mely fejlett sofőrsegítő és szórakoztató rendszerrel rendelkezik. Bob O’Donnell, a Techanalysis Research munkatársa azt nyilatkozta, hogy “nagyon sokkoló volt, hogy őszinte legyek. Ez azt mutatja meg, hogy a vállalat mennyire képes feltalálni magát.”

A Sony vezérigazgatója, Kenichiro Yoshida azt bizonygatta, hogy a japán techvállalat minden erejével azon lesz, hogy “hozzájáruljon a mobilitás jövőjéhez.”

Mit is tud a Sony Vision-S

Az autó nem eltúlzóan futurisztikus, kifejezetten kellemes látvány. A stabilitás megtartása érdekében a nehéz akkumulátor az autó aljára került. Összesen 33 érzékelőt helyeztek el az autón belül és kívül. Ezek fognak felelni az út állapotának felméréséért és érzékelni fogják a gépkocsihoz közeli gyalogosokat is. A Vision-S egy négyüléses személygépkocsi, amelynek minden ülésében különálló hangszóró rendszer található. Ezt Sony 360 Reality Audio-nak nevezik, amely “mély és magával ragadó élményt nyújt az utasok számára”. Ezenkívül a sofőr navigációs és biztonsági segítséget kap vezetés közben.

Kriptovaluták a fedélzeten

A Sony Vision-S autó olyan különleges funkciókkal is fel van ruházva, hogy az utcán lévő többi autóval vezeték nélkül tud kommunikálni, emellett pedig az útdíjat is kifizeti közvetlenül a tulajdonosos tárcájából. Ez viszont azt jelenti, hogy a jövőben kriptovalutákkal való fizetésekre is alkalmassá lehet tenni. Bár a gépkocsi még csak egy prototípus, azaz nem biztos, hogy az autópiacra gyártott modellek is ilyenek lesznek, az viszont már most világosan látszik, hogy az autóiparban óriási átalakulások zajlanak.

Kapcsolódó cikk: