Újra főműsoridőben a Bitcoin a Milliárdok nyomában sorozatban

Újra főműsoridőben kapott szereplési lehetőséget az Egyesült Államokban a Bitcoin. Ezúttal a Magyarországon is HBO-n vetített Milliárdok nyomában című pénzügyi dráma 5. évadjának első részében került a középpontba. A drámában már többször is utaltak a kriptovalutákra, bár sajnos a referenciák inkább negatívak.

Bitcoin a Milliárdok nyomában sorozatban

A Wall Street kíméletlen belső dinamikáját megragadni kívánó sorozat az amerikai ügyész Chuck Rhodes (Paul Giamati) és a milliárdos Robert “Axe” Axelrod (Damian Lewis) rivalizálását követi nyomon.

Az 5. évad első része vasárnap lett vetítve és egyből egy Bitcoin utalással kezdődik, ahol Chuck Rhodes újfent negatívan említve a népszerű kriptovalutát kijelenti, hogy nincs belső értéke és mellette nem áll mögötte semmi: ugyanazt ismétli, mint a legtöbb pesszimista, például Warren Buffet milliárdos vagy Nouriel Roubini népszerű közgazdász.

Az epizód felkeltette néhány celeb szintre emelkedett kriptovaluta vállalkozó érdeklődést is, és nem tudták megállni, hogy ne kommentálják azt. Így tett Changpeng Zhao, a Binance CEO-ja is, aki az epizódban elhangzott kijelentést írta le epésen:

“…és minek? A számítógépeid hada absztrakt matematikai egyenleteket oldanak meg, aminek eredménye a Bitcoin bányászat, több milliókat ér jelenleg, de mi a fedezete? Semmi, nix…zat.”– kérdezte Rhodes kihallgatás közben.

A válasz az epizódban a kérdésre, a BitcoinBázis oldalát követők számára ismert lehet, hiszen magunk is így válaszoltunk volna: “mi a fedezete a dollárnak mióta megszűnt az aranystandard?”

Erre az ügyész azt válaszolja, az “utak, a hadsereg, ipar, a szövetségi kormány hitele, ezek a dolgok, de értem az érvelésed.”

A normie-k és a kriptósok között ez az egyik olyan véget nem érő vita, amire döntő válasz még nem érkezett, bár aki jobban belelát, akkor rájöhet, a bitcoinnak is van fedezete: a bányászok, decentralizált, politikamentes mivolta, a fejlesztők, az internet, kriptográfia, vállalkozások, hardvergyártók, közössége és mindaz, aki hisz benne, hogy nullánál nagyobb az értéke.

>>>Válts stabilcoinokat a CoinCashnél! Kattints a részletekért!

Bitcoin a mainstream médiában

Nem az első alkalom, hogy a BTC népszerű sorozat tárgya, említése, különösen a 2017-es lufirali óta jellemző. A normie (értsd: mainstream) sajtó, mint a Portfolio, HVG, Index, Origo, 24 stb. is gyakran foglalkozik vele, habár elsősorban negatív konnotációban szerepelteti, például ha éppen bezuhan az árfolyama, vagy egy újabb hack történt a szektorban. Érthető, hiszen ezeknek a sajtóorgánumoknak áttételesen a bankok a kenyéradóik, szóval ki akarna egy olyan decentralizált peer-to-peer fizetési rendszert jó színben feltüntetni, ami de facto megöli a kenyéradóik parazita üzleti modelljét?

No de visszatérve a szórakoztatóipar és a Bitcoin kapcsolatára, sajnos tény, hogy a legtöbb referencia rá negatív, mivel pénzmosással, nyereség eltitkolásával és kábítószer kereskedelemmel asszociálják.

A negyedik évad egyik részében Bobby Axelrod az egyik dolgozójának egymillió dollár értékben kriptót tartalmazó hidegtárcát adott át a vállalata könyvelési adataiért cserébe, ami megint csak az árnyékosabb oldalát domborítja ki a kriptovalutáknak, elfeledkezve arról, hogy a korrupció és pénzmosás bajnokai továbbra is a dollár fiat és a bankok. Ugye, Danske Bank, HSBC, Deutsche Bank?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük