Ukrajna blokkolná az orosz oligarchák kriptotárcáit, két tőzsde már nemet mondott

Ukrajna próbálja megelőzni azon kriptovalutákban jártas orosz politikusok törekvéseit, akik a digitális valuták felé fordulhatnak, hogy elkerüljék a Kreml és szövetségesei pénzügyi elszigetelésére irányuló egyre komolyabb erőfeszítéseket.

Szombaton Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere, Mykhailo Fedorov felhívást intézett a kriptoközösséghez, amelyben információt kért minden orosz és fehérorosz politikus kriptotárcájáról. “A háborús bűnöket üldözni és büntetni kell!” – írta egy tweetben.

Artem Afian, egy ukrán ügyvéd, aki Fedorov szerint a kritpocímeket gyűjti, elmondta, hogy a miniszter célja, hogy “megakadályozza az orosz politikusokat abban, hogy használják a kriptóikat és ezzel elkerüljék a szankciókat“. Ez különösen fontossá válik, ha Oroszországot kirúgják a SWIFT nemzetközi bankrendszerből – vetette fel.

Ez a felhívás egy újabb eszközzel bővíti az orosz invázió elleni védekezéshez kapcsolódó kriptostratégiáját. Ez így magába foglalja a Bitcoinban és Ethereumban történő adománygyűjtést is. Ez a törekvés is rávilágít arra, hogy a kriptovaluták hogyan kerülhetik ki a határokat a segítséget keresők, valamint a törvényt kijátszani próbáló emberek eszközeként.

Nyomonkövetik a kriptotárcákat

Az Oroszországhoz köthető tárcacímeket jelenteni fogják a kormányzati szankciós hivataloknak, a kriptopénz tőzsdéknek és a Chainalysis kriptokövető cégnek, magyarázta Afian. Ezáltal megnehezíthetik a szankciókat kijátszani próbáló személyek számára a kriptovaluták készpénzre váltását. A Chainalysis képviselője azonban nem kívánt nyilatkozni az ukrán kormánnyal folytatott tárgyalásokról.

ukrán on chain adatok

“A Chainalysis monitorozza az orosz szereplők által elkövetett kripto alapú szankciók kijátszására utaló on-chain indikátorokat” – tweetelte a cég pénteken késő este. “Figyelmeztetni fogjuk a kormányzati partnereinket minden releváns tevékenységről, és lehetőség szerint azonnal közzé tesszük majd a frissítéseket. Eddig az on-chain tranzakciók volumene a régióban stabil“.

Azonban az orosz rubel-kripto kereskedési párok napi volumene közel kilencszeresére emelkedett az inváziót megelőző napok óta – közölte a vállalat. Ez azt sugallja, hogy az orosz állampolgárok próbálják megtakarításaikat átváltani kriptókra, hogy megőrizzék a vagyonuk értékét. Nem feltétlenül az orosz oligarchák akarják így tehát menekíteni a pénzüket. Az ukrán hrivnya-kripto kereskedési párok esetében is hasonló volumenbeli megugrást tapasztaltak, tette közzé a Chainalysis.

Két kriptováltó nemet mondott

A Binance és a Kraken kriptopénz tőzsdék kizárták az országban élő felhasználók számláinak befagyasztását. A Binance megjegyezte, hogy annak ellenére, hogy az orosz kormányt elítélik az ukrajnai invázió miatt, nem fogja kezdeményezni a felhasználói fiókok egyoldalú befagyasztását.

“Nem fogjuk egyoldalúan befagyasztani több millió ártatlan felhasználó számláját. A kriptó arra hivatott, hogy nagyobb pénzügyi szabadságot biztosítson az embereknek szerte a világon” – mondta a Reutersnek a tőzsde képviselője.

A Binance döntése azután született, hogy az ukrán miniszterelnök-helyettes felszólították a kriptotőzsdéket, hogy az orosz felhasználókkal szemben lépjenek fel az országra gyakorolt nyomásgyakorlás részeként.

Később a Kraken vezérigazgatója, Jesse Powell kijelentette:

“Megértem a kérés indoklását, de az ukrán nép iránti mély tiszteletem ellenére a Kraken nem fagyaszthatja be orosz ügyfeleink számláit jogi kötelezettség nélkül. Az oroszoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy egy ilyen követelmény viszont hamarosan bekövetkezhet”.