Az amerikai kormány megbízásából a Chainalysis a Lightningot is megfigyeli

A Bitcoin Lightning Networköt a Chainalysis blokklánc elemző vállalat is ellenőrzi majd annak érdekében, hogy az “ügyfelek biztonságát” garantálja.

A Chainalysis a Lightning növekvő népszerűségére hivatkozva magyarázza az ellenőrzés szükségességét. Jelenleg a felhasználók több mint 3400 Bitcoint (162 millió dollár) zároltak a Lightning hálózatán, ami az előző évi 468 BTC-hez képest jelentős növekedésnek számít.

A következő negyedévre a cég a Lightning-követést is hozzáadja a “Know-Your-Transaction” (KYT) eljáráshoz. A KYT már most is figyeli a Bitcoin és Ethereum on-chain tevékenységét, beleértve az Egyesült Államok Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala (OFAC) által megjelölt tiltott viselkedéseket. A Chainalysis gyakran dolgozik együtt az amerikai kormányzati szervekkel a kriptovalutákkal és blokkláncokkal kapcsolatos vizsgálatok és szabályozási végrehajtási intézkedések során.

A Bitcoin Lightning

A Lightning a Bitcoin legnépszerűbb módja a felhasználók számára a gyors és privát utalásokra. Több millió tranzakció megy rajta keresztül másodpercenként, minimális tranzakciós költség mellett. A rendszer úgy működik, hogy két személy direkt kapcsolatot létesít egymással a hálózaton, majd egy fizetési csatornát nyit a Bitcoin blokkláncán kívül. Ezek a tranzakciók a Lightningon belül továbbítódnak, és nem igényelnek bányászdíj fizetést. Miután a két fél befejezte tevékenységét, kilépnek a hálózatból és lezárul a fizetési csatornájuk.

A Bitcoin blokklánca nem rögzíti a tranzakciókat, amíg a pénzeszközök a Lightning Network fizetési csatornákban vannak rögzítve. A blokklánc csak akkor képes elmenteni a tevékenységet, amikor a fizetési csatorna zárul, de a közbeeső tevékenységeket nem. A Lightning tehát eléggé megnehezíti, hogy az alapblokkláncra történő végső elszámolásig pontosan tudjuk, ki és mennyi Bitcoint kapott.

2019-ben a Chainalysis jelentése szerint a tiltott tevékenység az összes Bitcoin-tranzakció mindössze 1,1%-át tette ki, viszont ez a szám évről évre növekszik. December 1-jén 90 000 nyilvános Lightning-csatornát észleltek, szemben az év eleji 38 000-rel.

A Chainalysis a láncon belüli adatvédelem ellen

A Chainalysis a Bitcoin blokkláncát és mempoolját is vizsgálja a Reactor nevű eszközével. A Reactor képes megjelölni azokat a tranzakciókat, amelyek olyan címet tartalmaznak, amelyről feltételezhető, hogy bűncselekményre használják.

Érdemes megemlíteni még, hogy sok Lightning-felhasználó a tranzakciókat privát módon, egy olyan hálózaton keresztül bonyolítja, mint az anonim Tor. Ezek a hálózatok véletlenszerűen irányítják az adatcsomagokat a csatlakoztatott eszközökön keresztül, amíg azok el nem érik a célállomásukat. Mivel az összes adat véletlenszerűen ugrál a hálózaton, egy külső megfigyelő számára szinte lehetetlen azok nyomon követése.