Az ultragazdagok inkább fizikai aranyba menekülnek

Az arany kifejezetten jól muzsikált az évben. A nemesfém nagyobb ütemben erősödött, mint a szintén kirobbanó formában lévő részvénypiacok, így nem túl meglepő, hogy a befektetőket újra elkezdte érdekelni az arany. Méghozzá nem a változatos arany alapú befektetési eszközök, hanem a fizikai arany.

Egy Goldman Sachs által publikált jelentés szerint az ultragazdag 1% áll az arany kiemelkedő éves teljesítménye mögött, mivel fizikai aranyba menekítik tőkéjük egy részét.

Az arany, ezüst és részvényindexek teljesítménye 50 év alatt. Hozzá kell tenni, a 10 éves és 30 éves távlatokban szemlélve a részvénypiacok messze verik a nemesfémeket. | longtermtrends.net

Ha pár szóban kellene jellemezni az uralkodó pénzügyi rendszer teljesítményét, akkor könnyen juthatunk arra a következtetésre, hogy a legutolsó raliját éli még mielőtt a földbe csapódna. Ilyen szituációkban a befektetők a legbiztonságosabbnak vélt és legmegbízhatóbb eszközökbe menekülnek, ez pedig gyakran a fizikai nemesfém.

Az arany vissza-visszatérően az emberiség egyik utolsó mentsvára mikor feje tetejére áll a világ, és vélhetően nem lesz másképp a következőkben sem (talán a Bitcoin lehet egy hosszú távú versenytársa így a digitális éra kiteljesedésének hajnalán). Az arany volt már fizetőeszköz, és ahogy a papírpénzt a végtelenségig elinflálják a kétségbeesett központi bankok mennyiségi enyhítés és ösztönzőprogramok címszavak alatt, úgy válik egyre formidálisabb alternatívává a befektetők szemében. Újra.

Ahogy a központi bankok korlátok nélkül növelik a pénzmennyiséget a bankók úgy veszítenek értékükből. Lehet nem fokozatosan, hanem hirtelen egyik napról a másikra. A pénz iránti mesterséges keresletet egy ideig fenn lehet tartani azzal, hogy például a bankok korlátozásokat vezetnek be az állampolgárok által lehívható pénzre. Ám ez csak időszakos megoldás és ahogy nő a válság esélye, csökken a lakosság fiatpénzekbe fektetett bizalma, úgy fognak gyorsuló ütemben biztonságos alternatívák után nézni.

Gyors ütemben nőtt a fizikai arany felvásárlás az elmúlt három évben | Goldman Sachs

A Goldman Sachs-jelentés rámutat arra is, hogy a gazdagok meglehetősen faramuci módon rejtegetik a fizikai aranyaikat. Erre abból következtet, hogy a tárolt aranykészlet (világoskék vonal) sokkal gyorsabban növekedett, mint az arany alapú pénzügyi eszközök, például a tőzsdén kereskedett alapok iránti kereslet. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy a gazdagok inkább a fizikai aranyat részesítik előnyben, mint olyan eszközöket, amelyeket harmadik fél birtokol.

Volt már rá példa, hogy a bankok és kormányok korlátozták az aranyhoz való hozzáférést, így nem is csoda, hogy az ultragazdagok nem verik nagydobra a fizikai aranykészleteiket. A CNN portál szerint az ilyen fizikai aranykészleteket luxusbunkerekben rejtegethetik, amelyek iránt szintén nagy mértékben nő a kereslet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.