Unit-e – globálisan skálázható kriptopénzen dolgoznak az MIT és Stanford kutatói

Az MIT és a Stanford összeállt a Pantera Capitallal, hogy egy új kriptopénzt hozzanak létre.

Unit-e, ami mögött az MIT és a Stanford kutatói állnak

Egy új globálisan skálázható decentralizált kriptopénzt jelentett be egy csapat amerikai egyetemeken dolgozó kutató. A január 17-én kiadott sajtóközlemény szerint az Unit-e újonnan kibocsátásra kerülő kriptopénz mögötti technológiai hátteret egy svájci non-profit cég, a Distributed Technologies Research adja. A megosztott főkönyvi technológiával foglalkozó vállalkozásban neves kutatók dolgoznak hét neves amerikai egyetemről, írja a Bloomberg cikkében. A projektben többek közt az MIT, a Stanford, a University of California és a Berkeley kutatói is részt vesznek majd. A Unit-e csapat főhadiszállása Berlinben van, ahol a nyílt forráskódú és megosztott főkönyvi technológiával foglalkozó mérnökök dolgoznak.

A szervezet mögött a finanszírozást pedig egy jelentős kriptopénz befektetői múlttal rendelkező kockázati tőkealap, a Pantera Capital adja.

Joey Krug, a Distributed Technologies Research alapító tanácsának tagja és egyben a Pantera Capital befektetési igazgatója szerint:

“A skálázhatóság hiánya miatt nem terjedtek el még a kriptopénzek. Ezen szeretnénk most változtatni.”

A Bloomberg cikke szerint a kutatócég az év második felében szeretné piacra dobni a Unit-e néven futó altcoint, melynek célja, hogy másodpercenként 10 ezer tranzakciót tudjon majd feldolgozni.

A Lightning hálózat versenytársa készül?

Korábban mi is írtunk már arról, hogy a Bitcoin hálózatának skálázhatósági problémáját a Lightning hálózat oldhatja meg. Tavaly december végén az akkori bejelentések szerint már több, mint 2 millió tranzakción van túl a Lightning network, melyen keresztül már majdnem 500 Bitcoin át tud haladni egyszerre. Emellett pedig folyamatosan nő a csomópontok és önálló csatornák száma is.

Lightning hálózat statisztikája 2019/01/18 | Forrás: 1ml

A skálázhatóság valós probléma jelenleg a Bitcoin és más altcoinok hálózatán. Amikor ugyanis 2017 végén a kriptopénzek iránt hirtelen megugrott az érdeklődés, a megnövekedett forgalmat a Bitcoin hálózata nehezen tudta kezelni. Sok ezren küzdöttek a napokon át beragadt tranzakciókkal vagy az irreálisan magas bányász díjakkal. Ekkor merült fel sokakban igazán, hogy hogyan tudná ez a hálózat kezelni a fizetési tranzakciókat globális léptékben. A rendszer azonban már sokat fejlődött azóta. Egy októberi jelentés szerint a blokklánc technológia már eléggé jól skálázható ahhoz, hogy a teljes napi amerikai értékpapír piaci kereskedést elvigye. Kérdés, hogy vajon a lightning hálózata révén a Bitcoin vagy egy teljesen új altcoin, a Unit-e adja majd megoldást a globális kriptopénzek elterjedéséhez.