Berlin lassan Európa kriptopénz és blokklánc fővárosává válik

Berlin szépen lassan az európai kriptopénz és blokklánc ökoszisztéma bástyájává vált és a helyi közösség mindent megtesz hogy a trend fennmaradjon.

Németország fővárosa már jó ideje beírta a nevét az elosztott főkönyvi technológiát alkalmazó vállalkozások must-go city könyvébe.

A Guardian még 2013-ban számolt be egy dél-berlini lelkes negyedről, Kreuzbergről, ahol a helyi üzletek boldogon elfogadnak kriptopénzeket mint fizetőeszköz.

Akkoriban még arról szóltak a jelentések, hogy a negyed rebellis és kritikus mentalitása mennyire összhangban van a digitális fizetőeszközök jelentette alternatív gondolkodásmóddal.

Öt év elteltével Berlin – Máltával és Svájccal együtt – vezető szerepet tölt be az európai városok között a blokklánc és a kriptopénz szektorban.

Fejlesztők, vállalkozók, meetupok és színvonalas konferenciák teszik a helyi vibráns közösséget  színvonalassá. Eközben egyre nő a startupok száma ami egyre több tehetséget vonzz a városba. Ez pedig hatványozottan jelentkezik a Brexit fényében amelynek hatására valóságos fintech exodus indult meg Londonból amelynek egyik legnagyobb haszonélvezője a német főváros.

Ahol minden történik

2018 elején Ethereum vezető fejlesztő Fabian Vogelsteller megemlítette

Berlin Európa, ha nem a világ kriptofővárosa.

A Deutsche Welle (DW) jelentése kiemeli, a város olcsó megélhetési költségei és a gombaként szaporodó közösségi irodái ideális helyszínné teszik a kriptostartupoknak.

Jazmine Zhang a LongHash Germany, egy blokklánc akcelerátor vezetője hozzátette a riportban, a változatos háttérrel rendelkező tehetségek egy nagyon nyitott ökoszisztémára találtak a blokklánc és kriptopénzes meetupok során.

Zhang szerint a város lakóiban megvan az az együttműködési és kooperációs karakterisztika amit a forradalmi technológia igényel.

Berlin emelkedő csillaga a kriptopénz és blokklánc világban annak a pár sikeres profilú cégnek is köszönhető, melyeknek a városban vannak a székhelyei.

A berlini EOS operációs rendszer az egyik legsikeresebb ICO és több mint 4.9 milliárd dollárt kalapozott össze 2017-ben.

Berlint tekinti szülővárosának a IOTA is, mely egy transznacionális elszámolási rendszert épít és a piaci kapitalizációja 1.2 milliárd dollár. Dominik Schiener társalapító még márciusban azt nyilatkozta, Berlinben könnyű kapcsolatokat kiépíteni a vállalatokkal.

IOTA eközben irodák tucatját tervezi nyitni szerte a világon és Schiener szerint eljött az idő, hogy a IOTA-t német kriptopénzből globális kriptopénzzé váljon.

Nincs megállás

A berlini ökoszisztéma terebélyesedése egyben a német hatóságokat is sokkal érdekeltebbé teszi hogy együtt működjenek a fejlesztésében.

A blokklánc kereskedelmi szövetség, a Bundesblog kormányzati képviselőkkel közösen azon fáradozik, hogy tovább növelje a népszerűségét a technológiának.

Egy berlini művészpár, Paul Kolling és Paul Seidler, egy olyan kiállítás tervez melyben öntulajdonú, önirányítású blokklánc-alapú erdőt hoznak létre.

Pillanatnyilag egyelőre csak egy művészi elképzelés, de a végső cél, hogy olyan erdőt teremtsenek amely autonóm módon képes fát eladni és végső soron egy saját tulajdonú gazdasági egységgé válhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük