Üzbegisztán betiltja a kriptovaluta vásárlást, már csak értékesíteni lehet

Az üzbég hatóságok lényegében megtiltották a lakosságnak a kriptovaluták vásárlását a licencelt tőzsdéken keresztül. Azok, akik már rendelkeznek coinokkal és nem anonim tranzakciók keretében vásárolták, továbbra is értékesíthetik azokat.

Pedig a szovjet utódállam a múlt évben még úgy került a hírekbe, mint a digitális fizetőeszközök bajnoka miután elkezdtek licenceket kibocsátani a váltóknak és felröppent a hír egy egységes kriptovaluta törvény bevezetéséről is.

A december 6-án kiadott új rendelet viszont az általános trenddel szembemenve inkább korlátozásokat jelent a kriptovalutákkal üzletelő lakosságnak és vállalkozásoknak. Amellett, hogy a váltók nem értékesíthetnek kriptókat többet, az is eldöntetett, hogy a kriptovalutákat tilos fizetőeszközként használni az országban.

Az anonim coin tranzakciók szintén tilosak, bár az nem derül ki, hogy a regulátorok hogyan tervezik ezt betartatni, hiszen a decentralizált váltók segítségével továbbra is lehet vásárolni kriptókat. A kereskedési platformok elviekben csak full azonosított személyeket szolgálhatnak ki. A regisztrálóknak 18 évesnél idősebbnek kell lenniük és a nevük nem lehet fenn a kormány pénzügyi feketelistáján.

Az országban a kriptovaluta váltóknak legalább 5 évig el kell tárolniuk a tranzakciókat. Minden egyes visszaélést egy tőzsdén jelenteni kell a bűnüldöző hatóságoknak. A frissen életbe lépő korlátozások szinte megegyeznek a nemzetközi Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) júniusban tett ajánlásaival a kriptovaluták AML/KYC követelményeire vonatkozóan.

Üzbegisztán a kormány támogatásával magát mint a régió kriptovaluta és blokklánc szektor vezető szereplője kívánta pozicionálni, ám a friss korlátozások és a háromszorosára emelt bányász áramdíjak könnyen az ellenkezőjét érhetik el.

(Forrás: bitcoin.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük