A Bitcoin-ellenes üzletember 65% esélyt lát a recesszióra

Kulcsfontosságú kérdéssé vált az Egyesült Államok számára a soft landing, vagyis a puha gazdasági landolás. Ennek jelentőségéről már számos szakember beszélt: Matt Jones, a Fidelity portfóliómenedzsere, Robert Kiyosaki, a „Gazdag papa, szegény papa” című könyv szerzője és Jerome Powell is, a FED elnöke. A soft landing szempontjából hatalmas jelentőséggel bírhat az idénre beharangozott kamatvágás, melyről a JPMorgan Bitcoin-ellenes vezérigazgatója beszélt.

Érdemes késleltetni a kamatvágást

A Reuters legutóbbi jelentése szerint az Egyesült Államok jegybankja júniusra hagyja az első kamatvágást, amennyiben hallgat a közgazdászok által szorgalmazott véleményre. Ez azért lenne szükséges, hogy a 2%-os inflációs cél ne csak egy álom legyen.

A JPMorgan Chase vezérigazgatója, Jamie Dimon is támogatja a kamatvágás júniusra halasztását, hogy megfelelő idő álljon a FED rendelkezésére az infláció elleni hitelesség biztosítására. Dimon hozzátette, hogy lehet gyorsan és drámaian is csökkenteni a kamatokat, ugyanakkor a FED hitelessége forog kockán.

A CME FedWatch oldala szerint a következő FOMC meetingen (2024. március 20) 99% annak az esélye, hogy az amerikai alapkamat marad az 5,25 – 5,50%-os szinten. A májusi ülésen (2024. május 1) 84,7%-os esélyt látnak arra, hogy nem lesz kamatvágás, míg a júniusi (2024. június 12) ülésen 60,8%-os eséllyel valósulhat meg 25 bázispontos kamatvágás, és 10%-os eséllyel 50 bázispontos kamatvágás. Ezeket az előrejelzéseket érdemes ugyanakkor fenntartásokkal, hiszen a jövőbeli alakulást erőteljesen befolyásolja a jelen helyzete.

Potenciális recesszió és Bitcoin-ellenesség

Dimon az inflációkezelő politika mellett a recesszióról is beszélt. A milliárdos üzletember szerint a globális piac helyzetét látva a recesszió esélye jelenleg 65%. Érdekesség, hogy Dimon a stagfláció lehetőségéről hallgatott, amikor felmerült. A stagfláció olyan gazdasági állapotra utal egyébként, melyben a magas áremelkedési ütem lassú gazdasági növekedéssel, vagy akár recesszióval is párosulhat.

A milliárdos üzletember a jelenlegi is tomboló Bitcoin ETF-népszerűség közepette megerősítette, hogy továbbra is tartja Bitcoin-ellenes álláspontját. A JPMorgan számos versenytársa vezetett be a közelmúltban nagy sikerű Bitcoin spot ETF-et, melyek közül a BlackRock IBIT-je majdnem elérte a 800 millió dolláros napi forgalmat is, a VanEck legutóbbi bejelentésében pedig nullára csökkentette a Bitcoin spot ETF után felszámított díjat. Dimon ennek ellenére kitart amellett, hogy a kriptovaluták gyakorlati felhasználása illegális és erkölcstelen magatartásra utal, a szexuális kereskedelem, csalások és terrorizmus finanszírozására szolgál.

Dimon régi Bitcoin-kritikusként és a szakma elismert közgazdászaként kötelességének érzi, hogy megvédje az embereket a Bitcoin okozta károktól, állítása szerint azt sem tudja mire való. Dimon kitért még arra is, hogy a Bitcoin semmivel sem különb az 1970-es évek popkultúrájának egyik legismertebb képviselőjénél, a Pet Rock-nál.