Vajon a 3 milliárdos kínai Ponzi-séma okozta az elmúlt napok zuhanását?


Az elmúlt 7 napban végbement több mint 20 százalékos bitcoin árzuhanást néhányan egy 3 milliárd dolláros kínai Ponzi-séma eredményeként könyvelik el.

Plus Token – az eddigi legnagyobb kínai Ponzi-séma

Először is néhány szó a Plus Tokenről. A projekt 2018 közepén indult, és a OneCoinhoz hasonlóan, relatív magas hozamú befektetéseket kínált a projekthez csatlakozó tagoknak. A tagoknak csupán annyi volt a dolguk, hogy némi kriptovalutát utaljanak a Plus Token tárcájukba. Cseppet sem gyanús, igaz?

2019 június 27-én számos kínai, dél koreai és japán Plus Token felhasználó jelentette, hogy nem tudja kivenni a mobil tárcában tárolt kriptovalutáit. Csupán két napra rá, a cég 6 alapító tagját letartóztatta a kínai rendőrség Vanuatun. Egy rendőrséghez közelálló személy vallomása szerint a hatalmas átverésnek köszönhetően a vállalat tagjai több, mint 2,85 milliárd dollárt loptak el. Ez azonban csak egy szerény becslés. Dovey Wan, a blokklánc alapú befektető cég, a Primitive Ventures alapító tagja szerint a Plus Token alapítói körülbelül 200,000 bitcoint és 800,000 ethereumot csaltak ki a felhasználóktól, ami árfolyamtól függően nagyjából 3,5 milliárd dollárnak felel meg.

Ürülnek a Plus Tokennel kapcsolatos tárcák

Habár a Plus Token alapítói valószínűleg hosszú ideig rács mögött lesznek, az eltulajdonított óriás mennyiségű kriptovalutához a rendőrségnek egyelőre nem sikerült hozzáférnie. Sőt, a lopott bitcoin és ethereum folyamatosan mozgásban van. Erre csupán egy magyarázat lehet – a kulcsokkal rendelkező személyek még mindig szabadlábon vannak. Wan felhívta a kriptoközösség figyelmét két tárcára, amelyek a Plus Tokenhez tartoznak. Az egyik tárca 74 ezer a másik pedig 95 ezer bitcoint tartalmaz. Az említett tárcákról az utóbbi időben számos alkalommal utaltak 50-100 bitcoint a nagyobb tőzsdékre és váltókra. Több kínai kereskedő is arról számolt be, hogy a Binance-en valaki folyamatosan 100 bitcoin értékű részletekben próbál megszabadulni az általa birtokolt kriptótól.

A Plus Token ponzi-séma során ellopott bitcoin a jelenleg forgalomban lévő bitcoin 1 százalékának felel meg. Ez rendkívül jelentős mennyiség. Ha valóban a Plus Token áll az elmúlt napok tömeges eladása mögött, akkor sajnos további árcsökkenésre kell felkészülnünk, hiszen a lopott bitcoinok többségét még csak ezután fogják a tőzsdékre utalni. Reméljük a rendőrség és a tőzsdék összefogásával sikerül majd az ügy végére járni és visszautalni az ellopott kriptovalutákat jogos tulajdonosaiknak.


Earn Free Bitcoin
Earn Free Bitcoin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.