Valaki 170 ezer dolláros tranzakciós díjjal küldött bitcoint

Remélhetőleg minden felhasználó számára tanulságos lesz az a történet, amely egy Bitcoin felhasználó számára 170 ezer dolláros tranzakciós díjat eredményezett Ilyen már volt példa. Persze ami az egyik oldalon veszteség, az a Bitcoin bányász számára nyereségnek bizonyult. A blokkláncadatok szerint január 16-án valaki 4 BTC-t, tehát több mint 170 ezer dollárt fizetett tranzakciós díjként. A mempool.space adatok szerint magában a tranzakcióban 2,9 BTC-t akartak csak mozgatni, szóval a díj 133%-a volt a tranzakció méretének.

A tranzakciós díj mérete UTXO konszolidációs hiba volt

Az oldal mérőszámai szerint a tranzakciót 29,992-szeres túlfizetéssel hajtották végre. Pontosabban, a felhasználó 1 800 890 satoshit fizetett vByte-onként (sat/vB). Ez egy olyan mérőszám, amely a Bitcoin blokkterület iránti kereslet kiszámítására szolgál egy adott időpontban. Az adott blokkért a szokásos tranzakciók felhasználói csak nagyjából 60 sat/vB-t fizetettek. Az X közösségi oldalán egyből megindult a találgatás arról, hogy mi vezetett a problémához. A legvalószínűbb elmélet szerint a felhasználó a fel nem használt tranzakciós kimenet (UTXO) konszolidációjával követett el hibát. Figyelni kell ugyanis, hogy tényleg egybe konszolidáljuk őket és nem lesz az egyikből tranzakciós díj.

Az UTXO valójában egy olyan BTC transzfert jelent, ami már elszeparáltan van a felhasználó Bitcoin tárcájába. Úgy képzeljük el, hogy a felhasználó tárcájának egyenlege sok ilyen UTXO-ból áll. Általánosságban elmondható, hogy a legjobb, ha elkerüljük, hogy a BTC-inket több kis UTXO-ra osszuk fel. Nagy mennyiségű BTC későbbi elküldésekor a felhasználónak díjat kell fizetnie minden egyes UTXO után, vagyis minél több van, annál drágább lesz a tranzakció. A láncadatok szerint a felhasználó ezt akarta elkerülni azzal, hogy össze akarta vonni az UTXO-kat. Pont napokkal korábban kapott egyébként 2,9 és 4,03 BTC-t. Ez volt a két UTXO, amelyből az egyik a hiba miatt végül díjjá vált. A kérdés most már csak az, hogy a fogadó bányász hajlandó-e visszatéríteni a kárt a felhasználónak. Ahogy azt megtették korábbi esetekben.