Valaki a Sushiswap oldalára irányít át az Uniswap.com címről

A cikk írásának pillanatában még mindig létezik az az érdekes jelenség, hogy az Uniswap.com oldalt megnyitva automatikusan átirányításra kerülünk a Sushiswap DeFi kriptovaluta tőzsde oldalára. Az Uniswap.com weboldal 2017-es megszűnéséig online piactérként működött, majd bár a domain név élve maradt, az oldalon semmiféle tartalom nem volt elérhető. Ez most május elején változott meg, amit egyre többen észrevettek, amikor is a weboldal elkezdte a látogatókat bármilyen tartalom megjelenítése nélkül közvetlenül tovább dobni a Sushiswap honlapjára.

A webböngésző URL sávjába beírt honlapcím alapján a felhasználót az oldalnak otthont adó szervergépek felé irányító DNS szerverhálózat publikusan elérhető adatai szerint, az Uniswap.com domain idén május elején tulajdonost cserélt. A változtatásokat pedig minden bizonnyal az új tulajdonos eszközölte, akinek a kiléte egyenlőre ismeretlen.

Az internet világában egyáltalán nem szokatlan, hogy már inaktív, korábban sokak által látogatott honlapok címét a korábbi bérleti szerződés lejártakor, vagy közvetlenül a korábbi tulajdonostól harmadik felek felvásárolják promóciós, vagy egyéb üzleti céllal. Sőt, a legjobb domain címeket ügyes vállalkozók spekulatív céllal előre megvásárolják, hogy aztán majd később nagy haszonnal tudjanak rajtuk továbbadni.

Érdekes példaként, egy programozónak 2016-ban sikerült kb 50 másodpercre a nevére vennie a Google.com domaint mindössze 12 dollárért, amikor az internetes keresőóriás alkalmazottai egy adminisztrációs hiba miatt lekéstek a hosszabbítás jogáról. A vállalat végül 6000 dollárt fizetett az érintett személynek egy megállapodás keretében.

Nem ez az első eset

A szálakat tovább szőve az Uniswap.com-nak egyébként semmi köze az Uniswap.org-hoz, ami az UNI érme és blokklánchálózat hivatalos weboldala. Hogy ki áll a furcsa akció mögött az továbbra is tisztázatlan maradt, miután a Sushiswap szóvivői tagadták, hogy ők vásárolták volna fel a .com végződő domain címet a már meglévő .org és .fi mellé.

Mindenesetre ez már nem az első eset, hogy ismeretlen személyek a Sushiswap oldalára irányítanak át egy olyan domain címről, ami a Sushiswap valamelyik versenytársának a nevére hasonlítana. A Pancakeswap DeFi kriptotőzsde nevére hajazó pancake.com honlapot megnyitva szintén a Sushiswap oldalára kerülünk.

Kérdés, hogy az UNI tervez-e lépéseket tenni az ügyben, hiszen a pancake.com esetétől eltérően, amikor a név csak hasonló, de egyértelműen megkülönböztethető, az Uniswap.com kifejezetten megtévesztő lehet.