A bitcoin történetének második legnagyobb nehézségi szint korrekciójára került sor

A bitcoin történetének második legnagyobb nehézségi szint korrekciójára került sor december 3-án, jelentette a kínai bányászpool, a BTC.com.

A bitcoin hashelési nehézsége kéthetente frissül a 10 perces blokk időintervallum fenntartása érdekében. Harmadikán viszont kétszer is frissült miután november közepe óta tombol a “kriptotél” (értsd: áresés, piaci pánik, befektetői források elapadása) és ennek hatására jelentőset esett a bitcoin protokoll összesített hashrátája.

A legnagyobb esés a bitcoin nehézség történetében 2011. november 1-én mérték, amikor 18 százalékot zuhant, a harmadik legnagyobb pedig szintén 2011 októberében történt, 13 százalékos zuhanással.


A friss korrekciót egy jelentős árfolyamesés előzte meg, köszönhetően a november 14-e óta a tartó bitcoin értékvesztésnek. A pénzügyi elemzők a zuhanást a szabályozási bizonytalanságokkal, manipulatív kereskedési praktikákkal, a bitcoin cash hash-háborújával valamint a globális pénzügyi piacok állapotával magyarázzák.

A legfrissebb, december 3-ai bitcoin hashelési nehézség korrekció. Forrás: btc.com

A zuhanó árfolyamok következtében egyre több bányász dönt úgy, hogy egy időre, vagy végérvényesen, lekapcsolja a hálózatokról az ASIC bányász hardvereit mivel nem éri meg többé. Még szeptemberben az F2Pool igazgatója szemléltette a bányász jövedelmezőség alakulását.

Shixing Mao szerint a bitcoin nullszaldója 3 891$ és 11 581$ közötti tartományban leledzik, attól függően, milyen modellel bányásznak a bányászok. Akkor a BTC még 6400 dolláron kereskedett.

Egy héttel azután, miután a bitcoin árfolyama 4300 dollárra esett, a kínai bányászok tömegesen kezdtek megszabadulni hardvereiktől és durva becslések szerint legalább 600 000 bányászgépet értékesítettek, többségében mint elektronikai alkatrész és hulladékvas. A bányászok általában először a régi modelleket kezdik el kiárusítani, mint például az Antminer S7, Antminer T9 és Avalon A741 modelleket, mivel ezek a hardverek már az áresés nélkül is közel jártak a nullszaldóhoz jövedelmezőség szempontjából.

Miután a BTC-nek sikerült november utolsó napjaiban enyhén talpra állnia és közel került a 4500 dolláros szint áttöréséhez, a napokban újra kifulladt a vevők lendülete és a publikációkor  4700 dolláron kereskedik.